Kde na Slovensku sa okúpete v kvalitnej vode? (ZOZNAM)

Európska environmentálna agentúra (EEA) sa v roku 2021 zamerala na kvalitu vôd v 29 lokalitách určených na kúpanie. Šestnásť z nich si vyslúžilo výborné hodnotenie, zatiaľ čo vodu v desiatich lokalitách označili za dobrú a v dvoch za dostatočnú.

 

Vyplýva to z výsledkov výročnej správy o vode na kúpanie, v ktorej EEA monitorovala 21 859 lokalít na kúpanie po celej Európe i na Slovensku. Zelená voda, ako jediná lokalita na Slovensku, nie je vyhovujúca na kúpanie a tri lokality hodnotené neboli vôbec. Viac ako 40 rokov úsilia EÚ o zlepšenie kvality vody na kúpanie v celej Európe prospieva nášmu zdraviu aj životnému prostrediu. Navyše, kvalita vody na kúpanie v EÚ ostáva vysoká. Z aktuálnych výsledkov výročnej správy vyplýva, že 84,8 % miest určených na kúpanie v EÚ má vynikajúcu kvalitu vody. Od prijatia smernice o kvalite vody na kúpanie (Smernica 2006/7/ES o riadení kvality vody určenej na kúpanie počet lokalít s vynikajúcou kvalitou vody neustále rastie.

Situácia na Slovensku

Európska environmentálna agentúra sa v roku 2021 zamerala na 29 lokalít na Slovensku, pričom ďalšie 3 neboli hodnotené. Ako výborné bolo ohodnotených 16 lokalít (55%):

Drieňok

Ivanka pri Dunaji

Liptovská Mara

Pláž ORMET

Počúvadlianske jazero

Pod Bukovcom

Ružín

Veľká Domaša- Tíšava

Veľká Domaša- Valkov

Veľké Kolpašské jazero

Veľké Richnianske jazero

Zemplínska Šírava- Biela hora

Zemplínska Šírava- Hôrka

Zemplínska Šírava- Kamenec

Zemplínska Šírava- Medvedia hora

Zemplínska Šírava- Paľkov

Za dobré označili 10 lokalít (34,5%):

Kunovská priehrada

Slnečné jazerá

Šulianske jazero

Vajnorské jazero

Veľká Domaša- Nová Kelča

Veľká Domaša- Nová Kelča- polostrov Krym

Veľká Domaša- Poľany

Vindšachtské jazero

Vinianske jazero

Zlaté piesky

2 lokality disponujú dostatočnou kvalitou vody (7%):

Veľká Domaša- Dobrá pláž

Veľká Domaša- Holčíkovce

Voda v jednej lokalite nie je vyhovujúca (3%):

Zelená voda

Tri lokality neboli hodnotené:

Hodrušské jazero

Ružiná- pri obci Divín

Ružiná- pri obci Ružiná

 

Ako sa meria kvalita vody?

Počas kúpacej sezóny sa odoberajú vzorky vody na kúpanie, v ktorých sa analyzujú typy baktérií poukazujúce na znečistenie odpadovými vodami či chovom dobytka. Na základe zistených úrovní baktérií je kvalita vody na kúpanie klasifikovaná ako „výborná“, „dobrá“, „dostatočná“ alebo „nevyhovujúca“.

Merania sa uskutočňujú v odberoch:

- predsezónna vzorka sa odoberie krátko pred začiatkom kúpacej sezóny,

- v poslednej sezóne sa musia odobrať a analyzovať najmenej štyri vzorky (vrátane predsezónnej vzorky).

Pre zachovanie optimálnych výsledkov by intervaly medzi dátumami odberu vzoriek nemali presiahnuť jeden mesiac.

V roku 2021 boli požiadavky na úplné monitorovanie implementované na 98 % európskych vôd určených na kúpanie, čo je vyšší podiel v porovnaní s predchádzajúcou sezónou, keď bol monitoring ovplyvnený pandemickými opatreniami.

V Rakúsku, Bulharsku, na Cypre, vo Fínsku, Írsku, Luxembursku, Lotyšsku, na Malte a v Slovinsku bol kalendár monitorovania plne implementovaný vo všetkých oznámených vodách určených na kúpanie.

Zverejnená výročná správa o vode na kúpanie nám aj tento rok poskytuje informácie o stave európskych, ako aj slovenských vôd na kúpanie. Výročnú správu vypracovala Európska environmentálna agentúra (EEA) v spolupráci s Európskou komisiou na základe monitorovania 21 859 lokalít na kúpanie po celej Európe. Ide o lokality nachádzajúce sa v členských štátoch EÚ, Albánsku a vo Švajčiarsku, ktoré boli monitorované počas celého roka 2021.

Záväzok predchádzať znečisteniu a v budúcich desaťročiach ho ďalej znižovať je stanovený v európskom akčnom pláne nulového znečistenia a revízii smernice EÚ o vode na kúpanie.