Putinov nosič jadrového kufríka sa pokúsil o samovraždu

Plukovník ruskej tajnej služby FSO Vadim Zimin, ktorý nosieval prezidentský kufrík s kódmi na odpálenie jadrových zbraní, sa pokúsil o samovraždu, informujú médiá.

Päťdesiatdvaročný Zimin bol pred pár dňami nájdený vážne zranený vo svojom byte, v súčasnosti je v kóme a lekári nehovoria o jeho prognóze optimisticky, uviedol denník Moskovskij komsomolec.

Zatiaľ čo ruské médiá zdôrazňujú, že Zimin býval strážcom prezidenta Borisa Jeľcina, zahraničné médiá kladú dôraz na to, že ako bodyguard nosieval jadrový kufrík prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Zimin po odchode z FSO pracoval u colníkov. Naposledy sa príbuzným sťažoval, že nový náčelník od neho chcel, aby z práce odišiel "na vlastnú žiadosť". Keď odmietol, obvinili ho z prijatia úplatkov a ocitol sa v domácom väzení, predpokladal však, že ho súd očistí a zbaví viny, opísal denník Moskovskij komsomolec.

Ziminova partnerka, ktorá ako zdravotníčka teraz pôsobí pri ruských jednotkách na Ukrajine, podľa denníka uviedla, že sa jej partner v telefonátoch sťažoval na chudobu. Bývalý dôstojník ochranky prezidentov upadol po strate práce a príjmu do depresie. Podľa brata, ktorý ho našiel zraneného v byte v okolí Moskvy, tiež pil.