Muž v Rusku udal manželku polícii za to, že kritizuje vojnu proti Ukrajine

Udanie na vlastnú manželku napísal polícii tridsaťsedemročný muž z obce Gorki-10 v okolí Moskvy. Dôvodom boli rozpory manželov ohľadom špeciálnej vojenskej operácie, ako ruské úrady nazývajú vojnu proti Ukrajine, rozpútanú na rozkaz prezidenta Vladimíra Putina. O prípade informoval na svojom webe denník Moskovskij komsomolec, správa pritom zaujala médiá v Rusku i vo svete.

"Manžel požiadal políciu, aby podnikla kroky proti jeho manželke. Tvrdí, že dáma v súvislosti so špeciálnou operáciou vyjadruje protiruské nálady a štve spoločného potomka proti vláde," napísal denník na svojom webe. Polícia podľa neho prípad preveruje.

Server Lenta.ru poznamenal, že nedávno policajti v meste Kamyšin pri Volgograde preventívne do policajných databáz zaradili jedenásťročného školáka za jeho príspevky, ktoré podľa nich diskreditovali na sociálnych sieťach ruskú armádu. Čo konkrétne chlapec napísal o ruskej armáde, policajti neuviedli.

Za sovietskych čias sa v krajine pestoval kult pioniera Pavlíka Morozova, z ktorého sovietska propaganda urobila hrdinu, keď úradom nahlásil vlastného otca ako gulaka. Pionier za to podľa legendy zaplatil vlastným životom - zavraždili ho otcovi príbuzní.

Chlapcove pomníky stáli v mnohých sovietskych mestách a pionierskych táboroch, píše internetová encyklopédia. Dodáva, že verziu o uväznení otca kvôli synovmu udaniu neskôr odmietol sám vyšetrovateľ prípadu, podľa ktorého žiadne udanie neprišlo, a Morozova staršieho na súde usvedčila vlastná manželka; jej výpoveď Pavlík len potvrdil.