Budúcnosť ponúkne fantastické príležitosti nám všetkým!

Budúcnosť ponúkne fantastické príležitosti nám všetkým! Foto: Ikar

Podnikateľom, inovátorom, lídrom, každému, kto je dostatočne pohotový a odvážny, sa naskytnú fantastické príležitosti. Bude to budúcnosť, ktorá je rýchlejšia, než si myslíme, a zrejme pôjde o najväčšiu prehliadku predstavivosti, akú ešte svet nevidel...
Budúcnosť je rýchlejšia ako si myslíte - to nie je len tvrdenie, ale názov knihy dvojice bestsellerových autorov Petra Diamandisa a Stevena Kotlera, ktorý zaujímavo a pútavo zobrazujú najbližšiu budúcnosť.

Vývoj technológií totiž postupuje oveľa rýchlejšie, než sme si vedeli predstaviť. Možno to vidíte aj vo svojom okolí, či na svojom každodennom živote. Za posledné desaťročie sme dosiahli taký technologický pokrok a vyprodukovali toľko bohatstva, aké sa ľudstvu nepodarilo za sto rokov. Umelá inteligencia, lietajúce autá, virtuálna realita, rozšírené možnosti 3D tlače, nanorobotika atď.

No a táto kniha je o tom, ako spájanie technológií mení podnikanie, priemysel a naše životy. Ono totiž niet pochýb, že čoraz viac tovarov a služieb je takmer úplne zadarmo.
• Dostatok lacnej energie vedie k dostatku čistej vody.
• Autonómne elektrické autá vedú k lacnejším, ekologickejším možnostiam dopravy a lepšej prístupnosti bývania.
• Zlepšili sa technológie, ktoré umožňujú cenovo nenáročné vzdelávanie, zábavu a zdravotnú starostlivosť.

V knihe Budúcnosť je rýchlejšia ako si myslíte z vydavateľstva Ikar sa preto zaoberajú budúcnosťou nakupovania, reklamy a zábavy, budúcnosťou financií a realít, dlhovekosti, budúcnosťou stravy.

Úryvok z kapitoly Budúcnosť nakupovania:

V podstate nik nechápe, aký vplyv bude mať umelá inteligencia (UI) na maloobchod, ale hneď ako porozumieme tomu, čo sa blíži, bude celkom jasné, aké neférové výhody UI prinesie majiteľom obchodov a rozdelí trh na dva tábory – na tých, ktorí naplno využívajú UI, a na tých, ktorí vyhlásia bankrot.
Umelá inteligencia robí maloobchod lacnejším, rýchlejším a efektívnejším a týka sa všetkého od zákazníckych služieb až po donášku produktu. Vytvára nový zážitok z nakupovania, ktoré je hladké – a keď umelej inteligencii dovolíme nakupovať za nás –, a napokon aj neviditeľné.
Začnime od základov: akt premeny túžby na kúpu.
Pre väčšinu z nás to znamená ísť do obchodu a kúpiť si niečo, čo potrebujeme.
Niektorí z nás sa spoliehajú na online trhoviská, čo niekedy splnia naše túžby, inokedy zasa nie. Ak máme šťastie, že zamestnávame osobného asistenta, jestvuje luxus, že môžeme opísať, čo chceme, niekomu, kto nás pozná dostatočne dobre, aby väčšinou kúpil presne to, čo treba.
Pre väčšinu z nás, ktorí osobného asistenta nemáme, prichádza na scénu digitálny.
V maloobchode dnes vedú vojnu o naše peňaženky štyria jazdci apokalypsy. Alexa od Amazonu, Asistent od Googlu, Siri od Applu a Tmall Genie od Alibaby zvádzajú boj, kto sa stane platformou dňa pre hlasom aktivovaný obchod s asistenciou UI. Všimnime si v tomto zozname do očí bijúcu absenciu tradičných maloobchodov. Je nepravdepodobné, že by sa to zmenilo vzhľadom na náskok týchto jazdcov – tí doteraz na preteky v zbrojení umelou inteligenciou vynaložili miliardy.
Takéto striedanie na trhu sme už videli. Nokia bola svetovým lídrom v oblasti mobilných telefónov, ale keď sa objavili smartfóny, skončila mimo hry. Prečo? Zaoberala sa telefónmi, ale z nich sa zrazu stali počítače. Nikdy nedokázala dostihnúť novú konkurenciu ako Apple a Google. A to nás privádza späť k našej predpovedi o bankrotoch v maloobchode.
Pre silné ročníky, čo vyrastali na Star Treku a kapitánovi Kirkovi, ktorý sa rozprával s počítačom vesmírnej lode Enterprise, pôsobia digitálni asistenti trochu ako sci-fi. Pre mileniálov je to však len ďalší logický krok vo svete, ktorý je automagický. A keďže dnes vstupujú do spotrebiteľských rokov, príjmy z produktov nakúpených cez hlasové príkazy sa podľa odhadov do roku 2023 zvýšia z dnešných 2 miliárd dolárov na 8 miliárd. A hoci sme ešte stále ďaleko od toho, aby nákupy prebiehali úplne hladko, údaje naznačujú trendy. Spotrebitelia využívajúci službu Amazon Echo utratili v priemere viac ako štandardní zákazníci Amazon Prime: 1 700 dolárov oproti 1 300 dolárom.

Milan Buno, knižný publicista