Švédsky odevný reťazec H&M odchádza z Ruska

Švédsky odevný reťazec H&M odchádza z Ruska, druhý najväčší predajca módy na svete to oznámil na svojom webe. Spoločnosť pozastavila svoje podnikanie v Rusku na začiatku marca, krátko po invázii ruských vojsk na Ukrajinu. Pre H&M bolo Rusko šiestym najväčším trhom, počet predajní tam firma zvyšovala, zatiaľ čo na mnohých iných trhoch predajne redukuje. Rozhodnutie spoločnosti sa týka zhruba 6000 zamestnancov.

"Po starostlivom zvážení a vzhľadom na súčasnú situáciu považujeme za nemožné, aby sme v Rusku naďalej podnikali," uviedla generálna riaditeľka Helena Helmerssonová. "Sme hlboko zarmútení dopadom, ktorý to bude mať na našich kolegov," dodala. Žiadne ďalšie podrobnosti k tomu neuviedla.

Hovorca spoločnosti oznámil, že rozhodnutie sa v Rusku dotkne približne 6000 zamestnancov. Koniec pôsobenia H&M v Rusku sa podľa neho bude týkať 170 kamenných obchodov a ich webových predajných kanálov.

Reťazec má v pláne fyzické predajne dočasne znovu otvoriť, aby v Rusku predal zostávajúce zásoby.

Predaj v Rusku zastavilo niekoľko ďalších maloobchodných predajcov, napríklad spoločnosti Inditex či Adidas. Americký maloobchodný reťazec TJX a najväčší poľský maloobchodný predajca módy LPP sa rozhodli svoje obchody v Rusku predať.

Španielsky Inditex, majiteľ obchodov Zara, minulý týždeň svojim akcionárom povedal, že svoje aktivity v Rusku nechá zatiaľ len pozastavené. "Sme v kontakte so všetkými subjektmi, ktorých sa to pozastavenie dotklo, a skúmame rôzne alternatívy. (...) V tejto chvíli však neexistuje iné rozhodnutie ako situáciu naďalej sledovať," uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Inditex Oscar García Maceiras.

Rusko, zasiahnuté sankciami za agresiu voči Ukrajine a tiež problémy v dodávateľských reťazcoch, legalizovalo takzvaný paralelný dovoz. Ten umožňuje maloobchodníkom dovážať výrobky zo zahraničia bez súhlasu vlastníka ochrannej známky. Paralelný dovoz médiá pripomínajú aj v súvislosti s predajom mobilných telefónov.