PPF a Home Credit predali zvyšný podiel v ruskej HCFB a stiahli sa z Ruska

Investičná skupina PPF a jej spoločnosť Home Credit dokončili predaj svojho zostávajúceho podielu 49,5 percenta v ruskej Home Credit & Finance Bank (HCFB) vrátane niektorých dcérskych spoločností. Znamená to odchod PPF a Skupiny Home Credit z ruského bankového trhu. Plnú vlastnícku kontrolu nad HCFB prevzala skupina individuálnych investorov. PPF to oznámila dnes v tlačovej správe.

PPF a Home Credit už v predchádzajúcich mesiacoch predali novým akcionárom 50,5 percenta HCFB a tí nad riadením banky prevzali plnú manažérsku kontrolu. Na čele ruských investorov podľa skorších informácií PPF stojí finančník Ivan Tyryškin, ktorý spoluzakladal ruskú SPB burzu a investoval do mnohých miestnych významných fintoch firiem.

"Transakcia je v súlade s regulačnými podmienkami platnými v Ruskej federácii a prebehla riadnym spôsobom tak, aby bola zaistená kontinuita pre zamestnancov aj klientov banky HCFB, ktorá stabilne vykazuje dobré ekonomické výsledky," uviedol hovorca PPF Leoš Rousek.

Investičná skupina PPF podniká v 25 krajinách. Investuje do mnohých odvetví, od finančných služieb cez telekomunikácie, médiá, biotechnológie, nehnuteľnosti až po strojárstvo. Skupina pôsobí v Európe, Ázii a Severnej Amerike, vlastní aktíva vo výške 42,2 miliardy eur a zamestnáva celosvetovo 78.000 ľudí. Do skupiny patrí vedľa Home Creditu nehnuteľnostná skupina PPF Real Estate Holding, Air Bank, telekomunikačné firmy CETIN a O2, mediálna spoločnosť Central European Media Enterprises (CME), strojárska firma Škoda Transportation alebo prevádzkovateľ mýta v ČR CzechToll.

Home Credit, založený v roku 1997, je globálnym poskytovateľom v oblasti spotrebiteľského financovania, ktorý pôsobí v deviatich krajinách strednej a východnej Európy, Spoločenstva nezávislých štátov a juhovýchodnej Ázie, a tiež v Indii a Číne.