Zomrel francúzsky filmár Jean-Luc Godard (VIDEO)

Zomrel jeden z najvýznamnejších predstaviteľov francúzskej novej vlny, filmový režisér a teoretik Jean-Luc Godard. Mal 91 rokov. Oznámil to denník Libération. Autor filmov Na konci s dychom či Bláznivý Petríček je považovaný za klasika svetovej kinematografie a inovátora filmovej reči, ktorý svojimi experimentmi ovplyvnil celé generácie svojich nasledovníkov.

Godard začínal v 50. rokoch ako filmový kritik v časopise Cahiers du cinéma spoločne s ďalšími režisérmi, ktorí v 60. rokoch vytvorili hnutie označované ako francúzska nová vlna - s Françoisom Truffautom, Érikom Rohmerom, Claudom Chabrolom a ďalšími. Godardova snímka Na konci s dychom natočená v roku 1960 je považovaná za kľúčový film novej vlny a preslávil vtedy začínajúceho Jeana-Paula Belmonda, ktorý hral hlavnú úlohu s Jean Sebergovou. 

K spolupráci s Belmondom sa Godard vrátil v roku 1965 v Bláznivom Petríčkovi, kde hlavnú ženskú rolu hrala vtedajšia Godardova manželka Anna Karina. Tá sa objavila v mnohých najslávnejších Godardových filmoch 60. rokov ako Alphaville, Žiť svoj život či Banda pre seba. V roku 1963 v ďalšom klasickom Godardovom filme Pohŕdanie, natočeného podľa predlohy Alberta Moraviu, hrala hlavnú úlohu Brigitte Bardot.

Godard vo svojich najslávnejších filmoch 60. rokov posúval hranice filmovej reči a snažil sa boriť vtedajšie filmové konvencie - v práci s kamerou, strihom aj dialógom.