Brnenské štúdio ČT bude vykurované teplom zo spaľovne, ušetrí za plyn

Brnenské štúdio Českej televízie má byť budúci rok na jeseň pripojené na dodávku tepla, ktoré mu bude dodávať mestská spoločnosť SAKO Brno z neďalekého zariadenia na energetické využitie odpadu. Investícia, ktorú podnietila situácia na trhu s energiami, sa má štúdiu vrátiť počas jedinej vykurovacej sezóny, povedal na zasadnutí Rady ČT riaditeľ brnenského štúdia Jan Souček. Vedenie štúdia tiež už od vlaňajšej jesene, kedy začali rásť ceny energií, začalo šetriť ako elektrinu, tak aj plyn pre vykurovanie.

Do nového sídla sa štúdio presunulo v roku 2016 a vtedy sa javilo ako najvhodnejšie vykurovať budovu vlastnou plynovou kotolňou. "Dnes je prepojenie na spaľovňu pre nás výhodné a cena tepla nebude podliehať výkyvom ako plyn," povedal Souček. Od vlaňajšieho novembra sa pritom podarilo brnenskému štúdiu usporiť pri vykurovaní 30 percent plynu a teraz nastavuje vykurovací plán pre tohtoročnú zimu. Znamená to, že niektoré miestnosti sa nebudú vykurovať toľko, ako bolo zvykom predtým. Souček však upozornil, že sa bude brať ohľad na to, aby mali zamestnanci vhodné podmienky na prácu.

Vlani tiež vypršala štúdiu päťročná zmluva na dodávku elektriny a odvtedy platí podľa novej zmluvy štyriapolkrát viac. Aj keď sa spotreba vďaka úsporným opatreniam znížila od vlaňajšieho novembra o 22 percent, náklady na elektrinu sú stále výrazne vyššie ako v predchádzajúcich rokoch. Šetrí sa napríklad na svietenie, keď sa z miestnosti práve nevysiela. "Darí sa nám sporiť priebežne," povedal Souček. Na otázku, kde štúdio uberie peniaze na to, aby dokázalo účty za elektrinu zaplatiť, odpovedal Souček tak, že škrty sú súčasťou rozpočtu celej Českej televízie, nie len brnenského štúdia.

Generálny riaditeľ Petr Dvořák už tento rok v máji ohlásil úspory vo výške 910 miliónov korún kvôli tomu, že koncesionárske poplatky sa zvýšili naposledy v roku 2008 a ich reálna výška s ohľadom na infláciu klesá.