Nobelovu cenu za mier majú bojovníci za ľudské práva z Ukrajiny, Bieloruska a Ruska

Tohtoročnú Nobelovu cenu za mier získali väznený bieloruský bojovník za ľudské práva Ales Bjaljacki, ruská ľudskoprávna organizácia Memorial a ukrajinské Centrum pre občianske slobody. Oznámil to dnes nórsky Nobelov výbor.

"Laureáti Nobelovej ceny za mier reprezentujú občiansku spoločnosť vo svojich krajinách. Mnoho rokov presadzujú právo kritizovať moc a brániť základné občianske práva... Vyvinuli výnimočné úsilie pri dokumentovaní vojnových zločinov, porušovaní ľudských práv a zneužívaní moci. Spoločne demonštrujú význam občianskej spoločnosti pre mier a demokraciu," uviedol Nobelov výbor.

Jeho zástupcovia tento rok vyberali z 343 kandidátov - 251 jednotlivcov a 92 organizácií. V minulom roku si Nobelovu cenu odniesli novinári Dmitrij Muratov z Ruska a Mária Ressaová z Filipín za svoj boj za slobodu slova.

Cena za mier je predposlednou Nobelovou cenou, ktorá bola tento rok ohlásená. Postupne boli tento týždeň oznámení laureáti ocenení za lekárstvo, fyziku, chémiu a literatúru. V pondelok sa verejnosť dozvie meno nositeľa tohtoročnej ceny za ekonómiu.

Popri medaile a diplomu na laureátov Nobelových cien čaká aj finančná prémia desať miliónov švédskych korún. Slávnostné odovzdávanie Nobelových cien sa uskutoční 10. decembra, v deň výročia úmrtia švédskeho vedca a zakladateľa ocenenia Alfreda Nobela (1833-1896).