Prezidentka Čaputová: Ak demokraciu nezačneme brániť, tak prestane existovať

Slovenská prezidentka v príhovore k poslancom Európskeho parlamentu vyzvala na ochranu demokracie a európskych hodnôt a solidaritu EÚ v krízach. ktorým čelí.

Reagujúc na nedávnu dvojnásobnú homofóbnu vraždu v Bratislave, prezidentka Čaputová pripomenula, že činy z nenávisti nie sú len útokom na konkrétnu komunitu, ale „na rovnosť, toleranciu a rešpekt k ľudským právam“.

Je nevyhnutné vrátiť Európe rovnováhu „medzi právami a záväzkami“, „medzi bezpečnosťou a prosperitou“. Túto rovnováhu dnes narušili krízy - najprv pandémia, neskôr ruská vojna na Ukrajine. Prezidentka Čaputová vyzdvihla spoločné riešenia v reakcii na tieto krízy ako Fond obnovy a odolnosti, sankcie uvalené na Rusko a vojenskú pomoc Ukrajine. Zdôraznila, že cieľom našej pomoci Ukrajine je mier a vyjadrila nádej, že Ukrajina sa raz stane plnohodnotným členom EÚ.

Prezidentka Čaputová pripomenula, že EÚ čelí silným vnútorným tlakom. Musí preto opäť prísť so spoločnými solidárnymi riešeniami, aby pomohla domácnostiam a podnikom zvládnuť „skokový rast cien energií“. Poslancov vyzvala, aby podporili „spoločné zastropovanie cien plynu“ a oddelenie previazanosti cien elektriny a plynu.

Zuzana Čaputová povedala, že záväzok Európy stať sa klimaticky neutrálnou do roku 2050 už nemožno odkladať a preto „musíme inovovať náš model rozvoja tak, aby sme viac využívali obnoviteľné zdroje a menej ničili našu vlastnú planétu“. EÚ podľa nej už nikdy nesmie ostať závislá na fosílnych palivách.

Prezidentka Čaputová pripomenula, že je nevyhnutné rešpektovať spoločné hodnoty EÚ ako právny štát, nezávislosť súdnictva, sloboda médií či ochrana menšín: „Každá jedna krajina, ktorá do Európskej únie vstúpila, a každá jedna krajina, ktorá sa o to usiluje, musí byť a zostať liberálnou demokraciou“.

Zdôraznila, že demokracia nesmie zahynúť „na naivitu demokratov“ a že práva a slobody môžu byť „zneužívané“. „Ak demokraciu nebudeme chrániť, môže sa nám stať, že budeme poslednou generáciou, ktorá ju zažije,“ povedala. Chrániť demokraciu je nevyhnutné najmä na sociálnych sieťach, ktorých biznis model profituje z nenávisti, agresivity a dezinformácií.

Prezidentka Čaputová zdôraznila, že súčasná ekonomická, bezpečnostná a energetická kríza sú „živnou pôdou pre extrémizmus“ a varovala, že v mnohých členských krajinách sú na vzostupe politické sily, ktoré nebudú „chcieť Európu budovať, ale rozložiť“. Vyzvala preto poslancov, aby reprezentovali „slušnosť, etiku a demokratické hodnoty“ pri výkone svojho mandátu. Len ak budú volení lídri vnímať demokraciu ako morálny systém, podarí sa im naplniť ich misiu „byť strážcami a ochrancami demokracie, európskych hodnôt a rovnováhy“.