NATO: V Poľsku vybuchla ukrajinská strela, zodpovedná je Moskva

Výbuch v Poľsku podľa predbežných zistení NATO zrejme spôsobila strela ukrajinskej protivzdušnej obrany namierená proti ruskej rakete. Vyhlásil to generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg po mimoriadnej schôdzke veľvyslancov členských krajín zvolanej kvôli incidentu, pri ktorom na východe Poľska zomreli v utorok dvaja ľudia. NATO podľa neho nemá náznaky, že by išlo o úmyselný čin alebo že by Rusko chystalo útok na územie aliancie. Z explózie však podľa neho nemožno viniť Ukrajinu, ktorá iba bránila svoje územie.

 "Nie je to chyba Ukrajiny, konečnú zodpovednosť nesie Rusko, pretože pokračuje vo svojej nelegálnej vojne proti Ukrajine," povedal šéf aliancie.

Tridsiatka aliančných krajín je podľa neho pripravená na to, že konflikt na Ukrajine môže mať priame dôsledky aj na územie členských štátov. Spojenci budú podľa neho naďalej situáciu blízko monitorovať a koordinovať svoj postup. O konkrétnom posilňovaní protivzdušnej obrany na východe aliancie však podľa neho dnes nebola reč.

Duda: Raketu, ktorá zasiahla Poľsko, zrejme vystrelili Ukrajinci, išlo o nehodu

Raketu, ktorá v utorok zasiahla obec na východe Poľska blízko ukrajinských hraníc a vyžiadala si v nej dve obete, zrejme vystrelila ukrajinská protivzdušná obrana, povedal podľa tlačových agentúr poľský prezident Andrzej Duda. Podľa neho nič nenasvedčuje tomu, že išlo o úmyselný útok. Pravdepodobne sa tak jednalo o nehodu. Predseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki uviedol, že Poľsko možno po utorkovom incidente nakoniec nebude musieť aktivovať článok 4 Severoatlantickej zmluvy.

"Strela, ktorá dopadla na poľské územie, bola pravdepodobne ruským výrobkom zo 70. rokov. Nemáme ale žiadne dôkazy, že bola vypálená z Ruska. Je vysoko pravdepodobné, že patrila ukrajinským obranným silám," citovala prezidenta poľská tlačová agentúra PAP. Duda podľa agentúry Reuters dodal, že zrejme išlo o protilietadlovú raketu S-300.

Aj americký prezident Joe Biden predtým povedal, že súdiac podľa trajektórie pravdepodobne strela z Ruska neletela. Ukrajina sa v utorok bránila masívnym ruským útokom na energetickú infraštruktúru, ktoré boli podľa Kyjeva najrozsiahlejšie od začiatku vojny. Rakety S-300 ruskej výroby používajú vo vojne na Ukrajine obe strany.

Varšava stále zvažuje možnosť aktivovania článku 4 Severoatlantickej zmluvy, ale zdá sa, že to nakoniec možno nebude potrebné, povedal poľský premiér Morawiecki, ktorý vystúpil na rovnakej tlačovej konferencii ako Duda. Aktivácia článku by znamenala, že členovia NATO by začali formálne konzultácie, na ktorých by prerokovali, či existuje pre Poľsko hrozba a akým spôsobom jej možno čeliť.

Rusko niekoľkokrát poprelo, že by malo s utorkovým incidentom čokoľvek do činenia. Ukrajinská prezidentská kancelária ale uviedla, že z incidentu je v prvom rade potrebné viniť Rusko, ktoré vojnu na Ukrajine rozpútalo.

AP: Raketou, ktorá zasiahla Poľsko, sa asi Ukrajina snažila zostreliť ruskú strelu

Raketu, ktorá v utorok zasiahla Poľsko, vypálili podľa predbežných zistení zrejme ukrajinské ozbrojené sily, ktoré mierili na prilietajúcu ruskú strelu. Napísala to dnes agentúra AP s odvolaním sa na troch nemenovaných amerických činiteľov. Poľské ministerstvo zahraničia skôr uviedlo, že v dedine Przewodów na východe krajiny neďaleko hraníc s Ukrajinou dopadla raketa vyrobená v Rusku, zomreli dvaja ľudia. Nešpecifikovalo, kto raketu vypálil. Podľa zdroja agentúry Reuters zo Severoatlantickej aliancie povedal dnes americký prezident Joe Biden na rokovaní zástupcov G7 a NATO, že výbuch spôsobila strela ukrajinskej protivzdušnej obrany. Už skôr Biden povedal, že vzhľadom na trajektóriu strely je nepravdepodobné, že by raketa bola odpálená z Ruska.

Ukrajinu a jej energetickú infraštruktúru v utorok znovu zasiahla smršť striel odpálených z Ruska. Predbežné zistenia naznačujú, že inkriminovanú raketu vypálili v snahe zastaviť prilietajúcu ruskú strelu ukrajinskej ozbrojenej sily, uviedli podľa AP traja nemenovaní americkí činitelia, ktorí hovorili pod podmienkou anonymity, pretože nemajú oprávnenie o záležitosti verejne hovoriť.

Toto hodnotenie a tiež Bidenov komentár stojí v rozpore s utorkovými informáciami vysoko postaveného predstaviteľa amerických spravodajských služieb, ktorý agentúre AP povedal, že hranice Poľska prekročili ruské rakety. Hovorca poľskej vlády neskôr oznámil, že krajina zvýši pohotovosť okrem iného u niektorých vojenských jednotiek. Varšava zároveň uviedla, že zvažuje aktiváciu článku 4 Severoatlantickej zmluvy, ktorý znamená konzultácie v prípade ohrozenia niektorej z členských krajín NATO.