WHO: Vyše 90 percent svetovej populácie má určitú imunitu proti covidu-19

Najmenej 90 percent svetovej populácie má teraz určitú hladinu protilátok voči koronaviru SARS-CoV-2 v dôsledku očkovania alebo prekonania choroby covid-19. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedol šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Svet je teraz oveľa bližšie k tomu, aby mohol povedať, že sa nachádza za "krízovou" fázou pandémie, ale ešte v tomto bode nie je, upozornil Tedros.

Medzery v trasovaní, testovaní, sekvenovaní a očkovaní proti ochoreniu covid-19 podľa neho vytvárajú ideálne podmienky pre vznik nového a stále nebezpečného variantu koronaviru.

V ďalšom postupe proti pandémii je dôležité, aby vlády pri nastavovaní krokov, ktoré majú brániť šíreniu vírusu, počúvali ľudí, dodal krízový koordinátor WHO Mike Ryan. V tejto súvislosti spomenul Čínu, ktorá naďalej uplatňuje politiku nulového covidu, čo v krajine viedlo k rozsiahlym protestom.

Ryan doplnil, že dúfa vo vznik vyváženej stratégie, ktorá zabezpečí rovnováhu medzi zastavením šírenia covidu-19 a ľudskými právami.

Podľa údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa sa koronavírusom vo svete celkovo nakazilo už viac ako 644 miliónov ľudí, zomrelo cez 6,6 milióna.