Princezná Diana, vnuci William aj Harry... Vyšla skvelá biografia Kráľovná, Jej život

Princezná Diana, vnuci William aj Harry... Vyšla skvelá biografia Kráľovná, Jej život Foto: Ikar

Andrew Morton je veľmi skúsený životopisec – na konte už má životopisy princeznej Diany, princa Williama a Kate, ale tiež celebrít ako Tom Cruise, Angelina Jolie, Madonna, či Príbeh Moniky Lewinskej.

Jeho najnovší životopis Kráľovná, Jej život z vydavateľstva Ikar si užijete – ponúka množstvo informácií, zaujímavostí o nej, o jej deťoch, manželovi. Príbeh sa začína jej detstvom, pokračuje druhou svetovou vojnou, jej korunováciou v roku 1953. Nasledujúce desaťročia, vzťahy na kráľovskom dvore.

Alžbeta z rodu Windsorovcov bola vždy mimoriadne plachá a snívala o pokojnom živote na vidieku, kde by si založila rodinu a starala sa o psy a kone. Osud to však zariadil inak.
Stala sa z nej kráľovná, charizmatická a mimoriadne obľúbená.

Následníčkou trónu sa Alžbeta stala po abdikácii svojho strýka kráľa Eduarda VIII. a po predčasnom skone svojho otca kráľa Juraja VI. Počas sedemdesiatich rokov svojho pôsobenia vo funkcii anglickej kráľovnej zažila nielen triumfy, ale čelila i nekonečnému radu prekážok a rodinných konfliktov.

Vypočujte si úryvok. Z knihy číta Vlado Kobielsky:

Veľká časť knihy Kráľovná, Jej život je venovaná princeznej Diany a jej tragickej smrti, čo bolo jednou z najdramatickejších období v živote kráľovskej rodiny. V závere sa autor venuje aj vnukom Williamovi a Harrymu, a jej vzťahu k nim. Vo Williamovi a jeho manželke Kate videla kráľovná budúcnosť kráľovskej dynastie. Autor biografie neobišiel ani udalosti týkajúce sa princa Harryho a jeho manželky Meghan po tom, ako odišli z kráľovského dvora.
Kniha je pútavá, zaujímavá, čítavá a prináša aj mnoho pikošiek. Dozviete sa aj o rôznych návštevách a cestách, o svetových osobnostiach, ktoré prišli do kontaktu s kráľovnou, či o zákulisí dôležitých udalostí vo svete.
Pri niektorých informáciách vám doslova spadne sánka, o mnohých veciach ste ani netušili. Prirodzene, veľa sa venuje princeznej Diane – jedna celá kapitola sa volá Potom prišla Diana. Tiež sa venuje Harrymu a Meghan, Williamovi a Kate, Phillipovi. Nechýbajú tajomstvá, škandály, špióni.

Milan Buno, knižný publicista