Vraždy z nenávisti v Bratislave: Delegácia EP sa zaujímala o stav základných práv na Slovensku 

Delegácia Výboru EP pre občianske slobody v piatok diskutovala s predstaviteľmi štátu a občianskej spoločnosti o lepšej ochrane práv príslušníkov zraniteľných skupín na Slovensku.

 

Pracovná cesta poslancov Európskeho parlamentu na Slovensko je reakciou na októbrový teroristický útok v Bratislave, ktorý si vyžiadal dve obete na životoch a jednu zranenú osobu.

Delegáciu viedla poslankyňa Sophie IN ‘T VELD (RE, NL) a jej súčasťou boli aj poslanec Vladimír BILČÍK (EPP, SK) a poslankyňa Elena YONCHEVA (S&D, BG). Zákonodarcovia pricestovali na Slovensko zo Štrasburgu, kde do štvrtka prebiehalo plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu.

Poslanci sa stretli s predstaviteľmi odvolanej a dočasne poverenej vlády SR vrátane ministerky Natálie Milanovej a ministra Jána Horeckého, štátneho tajomníka Ministerstva vnútra či štátnej tajomníčky Ministerstva spravodlivosti. Zhovárali sa tiež s generálnym i špeciálnym prokurátorom, prezidentom Policajného zboru a riaditeľom Národnej kriminálnej agentúry, ale aj so zástupcami občianskej spoločnosti a novinárskej obce. Pozvánku na stretnutie dostali aj poslanci Národnej rady Slovenskej republiky.

Europoslanci tiež navštívili bar Tepláreň, pred ktorým sa odohrala streľba. Odtiaľ sa presunuli na Úrad vlády SR, kde ich prijal odchádzajúci premiér Eduard Heger.

Poslancov počas série rokovaní zaujímal právny a politický rámec boja proti nenávistným prejavom a zločinom z nenávisti na Slovensku. Pýtali sa tiež na konkrétne kroky na ochranu práv LGBTIQ+ ľudí a príslušníkov menšín a zraniteľných skupín v krajine.

Vedúca delegácie, poslankyňa Sophie in ‘t Veld, na záver pracovnej cesty vyhlásila: „Sme šokovaní krutou a zbabelou vraždou Matúša Horvátha a Juraja Vankuliča a chceli by sme vyjadriť úprimnú sústrasť ich blízkym a našu plnú podporu LGBTIQ+ ľuďom na Slovensku. Celá Európska únia musí byť zónou slobody pre LGBTIQ+ ľudí tak, ako to vyhlásil Európsky parlament v roku 2021. V našich spoločnostiach nie je miesto pre nenávisť, rasizmus a diskrimináciu.“

„Delegácia privítala úsilie polície, Národnej kriminálnej agentúry a špeciálnej prokuratúry zamerané na urýchlené vyšetrenie trestného činu terorizmu v bare Tepláreň, ako aj zapojenie Europolu do tohto prípadu. Zdôrazňujeme naliehavú potrebu predchádzať a bojovať proti extrémizmu, nenávistným trestným činom a prejavom v online a offline prostredí - namiereným aj proti LGBTIQ+ ľuďom - a vyzývame vládu, aby za týmto účelom pridelila kompetentným orgánom potrebné zdroje. So znepokojením sme sa dozvedeli, že tento prípad odráža väčší problém radikalizácie spoločnosti, najmä mladých ľudí v online priestore, ako naznačujú aj osobné poznámky vraha, jeho manifest a príspevky na sociálnych sieťach. Je potrebné skoncovať s pocitom beztrestnosti krajne pravicových extrémistických skupín, ktorý je považovaný za jeden z dôvodov alarmujúceho nárastu násilných činov a vyhrážok voči menšinám.“