Kto je kto v seriáli Dunaj, k vašim službám (FOTO)

Kto je kto v seriáli Dunaj, k vašim službám (FOTO) Foto: Markíza

Od začiatku januára vysiela Markíza nový výpravný seriál Dunaj Nový výpravný seriál. Píše sa rok 1939 a podobne ako všetky veľké európske mestá už aj Bratislava má svoj moderný obchodný dom. Osudy ľudí s ním spätých vyrozpráva nový seriál, ktorého dej je zasadený do komplikovanej doby vyhlásenia slovenského štátu, kedy Slovensko síce vstupuje do svojej samostatnej existencie, prakticky sa však stáva vazalom nacistického Nemecka a o demokracii môže len snívať. Na pozadí týchto historických okolností sa odohrávajú osudy jednotlivých postáv – majiteľov a zamestnancov obchodného domu. Niektoré sú smutné, pravdivé, komické i romantické.

V hlavných úlohách uvidíte hviezdy ako Zdena Studenková, Emil Horváth, Tomáš Maštalír, Filip Tůma, Kristína Svarinská, Monika Hilmerová, Ivan Šándor, Sarah Arató, Barbora Andrešičová, Ráchel Šoltésová, Matúš Kvietik, Petra Polnišová či Martin Mňahončák.

Odporúčame aj: Markíza prichádza s neobvyklým seriálom Dunaj, čo má spoločné s OD Dunaj? (FOTO)

Pozrite sa podrobnejšie, kto je kto:

Irena Bočkay (Barbora Andrešicová)

Foto: Markíza
Silná žena v mužskom svete. Irena je bystrá, ostrovtipná a rozumie podnikaniu tak, ako máloktorý chlap. Napriek tomu však nevie otca presvedčiť, aby jej po Leopoldovom úraze dovolil prevziať väčšiu časť vedenia. Necháva ju venovať sa marketingu a PR, v čom je Irena skvelá, ale chce viac. Jej matka jej v tom tiež nie je nápomocná, lebo sa nevie preniesť cez to, že Irena sa nespráva ani trochu ako správna dáma.
 
Rudolf Kučera (Emil Horváth)
 
Foto: Markíza
Otec rodu Kučerovcov, hlava rodiny a majiteľ obchodného domu Dunaj. Je priamočiary, zásadový a lojálny. Jeho silný morálny kompas mu však spôsobuje komplikácie a aj jeho vlastná žena na neho nalieha, aby sa občas riadil spoločenskými konvenciami a nielen rozumom. Rudolfova čestnosť a zásadovosť ho stavia do úlohy ochrancu pre všetkých, ktorí budú hľadať bezpečie v temných časoch.

Edita Kučerová (Zdena Studenková)

Foto: Markíza
Dáma z dobrej rodiny, ktorá si stráži emócie a pestuje si renomé ľadovej kráľovnej. V mladom veku si cez dohodnutý sobáš zobrala Rudolfa. Edita priniesla do manželstva s Rudolfom peniaze, finančný základ, z ktorého Rudolf svojou šikovnosťou vytvoril veľký majetok.

Na deti má veľmi vysoké nároky, ostatne ako aj na ostatných ľudí okolo seba. Na dcére Irene si nevedomky ventiluje všetky svoje krivdy a nevie sa preniesť cez to, že Irene by sa mohlo podariť žiť život slobodnejšie, než jej.

Karol Tomka (Igor Kasala)

 Foto: Markíza

Vedúci reštaurácie v obchodnom dome. Vo svojej práci je jeden z najlepších. Vo veciach má poriadok a vie si zorganizovať ľudí tak, aby všetko šliapalo ako hodinky a zároveň aby ho mali radi. Má dobré srdce a sklony pomáhať tým, ktorí to potrebujú. Preto aj občas prižmúri oko nad tým, keď si zamestnanci berú jedlo z reštaurácie domov svojim rodinám. Kedysi mal rodinu, ale žena aj s dieťaťom mu zomreli pri pôrode. Odvtedy je v súkromí skôr samotár.

Alena Valentová (Lesana Krausková)
 Foto: Markíza

Jednoduché dievča z malého mesta sa vo veľkom meste spolieha na priebojnejšiu Evu, s ktorou zdieľa izbu v penzióne. S jej a Klárinou pomocou nachádza odvahu ukázať, aký talent sa v nej skrýva. Oporou jej je aj kamarát Jakub, ktorý verí v jej nadanie najviac zo všetkých.

 Vilma Rusnáková (Monika Hilmerová)

 Foto: Markíza
Vilma je prísna, ale spravodlivá šéfka so srdcom zo zlata. Tvári sa, že je stará dievka, ktorá sa venuje len práci, ale ťaží ju nejedno tajomstvo z minulosti. Niektoré z týchto tajomstiev začínajú vychádzať najavo popri udalostiach v obchodnom dome. Veľmi tomu napomáha jedna z nových predavačiek, Kristína, ktorá o nej na počkanie šíri klebety. Aj napriek tomu má pre ňu Vilma zvláštnu slabosť.
 
 Eva Dušeková (Petra Dubayová)
 
Foto: Markíza
Eva je sebavedomá a ambiciózna. Uvedomuje si svoju krásu a talent a vie, ako ich využívať vo svoj prospech. Ku kráse a talentu dostala do vienka aj značný temperament, ktorý pomotá hlavu nejednému mužovi.
 
Klára Zacharová (Kristína Svarinská)
Foto: Markíza

Klára to odmalička nemala ľahké, keďže sa ako dieťa ocitla v sirotinci. Podrezaný jazyk a zdravé sebavedomie ju však neopustili ani v skľúčujúcom prostredí sirotinca. Práve naopak, pomohlo jej to vytvoriť si odolnosť voči najnáročnejším situáciám a stala sa miestnou rebelkou.

Anton Holubec (Filip Tůma)

Foto: Markíza
Mladší brat Edity Kučerovej, aj keď každý má iného otca. Edita ho zobrala do svojej rodiny a Anton jej ostal zaviazaný.
 
Peter Kučera (Marek Rozkoš)

Foto: Markíza
Najmladšie dieťa Kučerovcov, od ktorého sa veľa neočakáva. Preto si mohol dovoliť odísť do zahraničia, kde študoval a užíval si voľný život. Je charizmatický, zábavný a ženy naňho letia. Neplánuje sa usadiť na Slovensku, ale rodinná situácia, ako aj dianie vo svete ho privedú domov. Keď vidí, ako rodičia zostarli a ako je na tom Leopold, rozhodne sa pomôcť, ako vie, aj keď nemá ani tušenia o tom, ako sa vedie podnik. Práve pri vypomáhaní v obchodnom dome sa mu skríži cesta s Klárou, ktorej nevšednosť mu od prvého okamihu učaruje.

Viliam Urban (Martin Mňahončák)

Foto: Markíza
Ako muž židovky v tejto ťažkej dobe je Urban v neustálom strachu. Kedysi veselý človek s láskou pre hudbu a spoločenské podujatia, je teraz len tieňom svojho niekdajšieho ja. Väčšinu času dáva podprahovo pozor na ženu a svojim spôsobom ju chráni, čo ale občas spôsobuje tlaky v ich vzťahu, keďže ju miestami až príliš kontroluje.

Kristína Bognárová (Ráchel Šoltésová)

Drzá a rozmaznaná otcova dcérka. Od neho má všetky svoje pomýlené názory o svete a spoločnosti. Nikto na oddelení nerozumie tomu, prečo ju Vilma zobrala na pozíciu predavačky. Nič jej nejde a neustále sa sťažuje. Aby toho nebolo málo, dvorí jej gardista Julo a Kristíne to lichotí. Snaží sa dievčatám vyrovnať, ale často pomýleným spôsobom. Nenechá si újsť žiadnu príležitosť na klebety, čím vie riadne rozvíriť vody obchodného domu.

Jakub Lukáč (Matúš Kvietik)

Foto: Markíza
Chlapec z chudobnej a početnej rodiny. Ako najstarší syn rodiny, kde otec odišiel do zahraničia, to nemá ľahké. Musí živiť súrodencov a starať sa o vážne chorú mamu. Nikdy ho však neopúšťa zmysel pre humor a vľúdnosť. Je odhodlaný sa vynájsť v každej situácii, čo mu príde vhod v neprajnej dobe. V jeho nekonečnej dobrosrdečnosti a potrebe pomôcť milovaným ľuďom v jeho živote, sa však skrýva nebezpečenstvo pre neho samého. Je totiž schopný prejsť za hranice únosného, len aby vyriešil ich problémy.
 
Walter Klaus (Ján Koleník)

Foto: Markíza

Nemecký vojenský pridelenec pod ministerstvom vojny, ktorý má za úlohu na Slovensku zastupovať záujmy Nemecka. Sebavedomý, pedantný ale aj dokonalý džentlmen. Pod pozlátkom však skrýva temnú stránku, ktorá z neho spravila zástancu hodnôt, ktoré čoskoro otrasú svetom.

S manželkou Helgou má na prvý pohľad ukážkový vzťah, ale sú skôr pragmatickí a robia to, čo majú naučené a čo sa očakáva. Jedna vec sa im však nedarí - nech sa snažia, koľko chcú, nevedia splodiť potomka, čo je zdrojom rastúcej frustrácie a napätia v ich vzťahu.

Vďaka svokrovi mohol mať Walter veľkú kariéru v Nemecku, ale vybral si Slovensko. Na rozdiel od Helgy sa mu tu páči, lebo tu pre seba vidí potenciál. Tu je sám za seba a nemusí byť nikomu za nič vďačný.

Leopold Kučera (Tomáš Maštalír)

Vychovaný na Rudolfov obraz, Leopold je čestný, zásadový a priamočiary. Bol roky pripravený na to, že preberie podnik po otcovi, ale pád z koňa ho pripútal na vozík. Po prepustení z nemocnice je odhodlaný vrátiť sa späť k práci, ale postupne zisťuje, že život na vozíku má trpkú príchuť, s ktorou sa nevie zžiť. Jeho frustrácia rastie každým dňom. Na jednej strane vidí, že rodičia nemladnú, na druhej strane mu dávajú pocítiť, že ako invalid nie je vhodnou tvárou podniku. Hrdý Leopold je odhodlaný dokázať im, že to zvládne aj na vozíku.