Strelec v USA zabil troch ľudí vrátane reportéra, ktorý informoval o prvom úmrtí

Polícia v americkom štáte Florida zadržala 19-ročného muža, ktorý podľa nej v stredu zastrelil mladú ženu a neskôr sa vrátil na miesto činu a začal znovu strieľať. Druhý útok pripravil o život deväťročné dieťa a reportéra, ktorý informoval o prvotnom incidente. Ďalší dvaja ľudia utrpeli zranenia a boli v noci na dnešok v kritickom stave, píše denník The New York Times.

Dejiskom násilia bola lokalita Pine Hills na predmestí Orlanda. Prvou obeťou sa ráno stala 20-ročná žena, ktorá sa podľa vyšetrovateľov poznala s neskôr zadržaným Keithom Melvinom Mosesom. Tomu polícia pripisuje aj následný útok, hoci nezistila žiadnu väzbu zadržaného na ďalšie štyri obete. Podľa šerifa okresu Orange Johna Minu nebolo jasné, či Moses vedel, že strieľa aj na novinárov.

Zabitý reportér bol identifikovaný ako Dylan Lyons z lokálnej televíznej stanice Spectrum News, jeho kolega a fotograf Jessa Walden je jedným z dvoch zranených. Druhou osobou, ktorá skončila po streľbe vo vážnom stave, je matka zastreleného dievčatka.

"Chcel by som povedať, aký otrasný deň je toto pre našu komunitu a našich mediálnych partnerov," povedal na tlačovej konferencii šerif Mina. "Nikto v našej komunite, ani matka, ani deväťročné dieťa a rozhodne tvorcovia spravodajstva, by sa nemal stať obeťou násilia spáchaného strelnou zbraňou," dodal.

Skutočnosť je však taká, že v posledných rokoch sú strelecké útoky s podobným či vyšším počtom obetí v Spojených štátoch prakticky každodenným javom. Organizácia Gun Violence Archive registrovala od začiatku roka do polovice februára 80 prípadov streľby, po ktorých zostalo štyri a viac mŕtvych a zranených. Za minulý rok skupina takýchto incidentov napočítala 647.