SaS: Model financovania RVTS navrhnutý rezortom kultúry podporujeme

Verejnoprávna RTVS musí podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) profesionálne fungovať a byť riadne financovaná bez toho, aby musel jej riaditeľ každoročne zháňať dodatočné zdroje.

Ministerstvo kultúry dalo do pripomienkovania návrh zákona, na základe ktorého bude RTVS každý rok dostávať štátny príspevok 0,17 percenta z HDP Slovenska, optimálne 0,19 percenta, a teda garantovanú výšku príjmu v sume 180 miliónov eur, ktorú sme navrhli v strane SaS, píše v tlačovom vyhlásení SaS.

Tento model financovania SaS podporuje, pričom na tvorbe návrhu zákona sa priamo podieľala. „Suma 180 miliónov eur predstavuje adekvátnu náhradu koncesií bez nutnosti plátania rozpočtu RTVS dodatočnými kompenzáciami. Zároveň umožní našej verejnoprávnej televízii profesionálne fungovať, plniť si povinnosti vyplývajúce zo zákona a investovať do potrebnej digitalizácie a modernizácie,“ uviedol tímlíder SaS pre kultúru René Parák.

„S predstaviteľmi RTVS a ministerstva kultúry sme sa zhodli na tom, že nový model financovania priamym transferom podielu HDP zaručuje väčšiu nezávislosť ako doterajšie financovanie,“ dodal poslanec Národnej rady SR za SaS Michal Luciak.

SaS k téme pripravuje aj konferenciu, na ktorú pozve všetky zainteresované subjekty. Okrem modelu financovania budeme diskutovať aj o voľbe riaditeľa RTVS, ako aj inštitúcií, ktoré ju kontrolujú.