Twitter zrušil americkému denníku The New York Times overovaciu ikonu

Americká internetová spoločnosť Twitter zrušila denníku The New York Times (NYT) overovaciu ikonu. Denník, ktorý majiteľ Twitteru Elon Musk už viackrát kritizoval, predtým uviedol, že nebude za overenie svojho twitterového účtu platiť. Informuje o tom na svojom webe stanica BBC.

"Neplánujeme platiť mesačný poplatok za začiarknutie u našich inštitucionálnych účtov na twitteri," napísal v nedeľu vydavateľ denníka NYT, ktorý na tejto sociálnej sieti sleduje asi 55 miliónov ľudí. Dodal, že ani nemá v úmysle až na výnimky nevyhnutné na účely spravodajstva preplácať svojim novinárom náklady na modré ikony pri ich osobných účtoch.

Oznámenie NYT majiteľa Twitteru prinútilo, aby sa začal voči newyorskému denníku ostro vymedzovať. "Skutočnou tragédiou @NYTimes je, že ich propaganda nie je ani zaujímavá," napísal na svojom twitterovom profile Musk.

Musk už skôr oznámil, že overovacie modré ikony budú od 1. apríla súčasťou plateného predplatného. Pôvodne bola ikona označujúca overené účty novinárov, komentátorov, politikov a ďalších verejných osobností zadarmo. Organizácie, ktoré si budú chcieť overený účet udržať, by mali Twitteru novo mesačne platiť 1000 dolárov za zlatú ikonku. Od držiteľov overených individuálnych účtov bude Twitter chcieť osem dolárov mesačne za modrú ikonku, inak o overenie prídu, avizoval Musk.

Predplatné má Twitteru zaistiť vyššie príjmy. Pozorovatelia ale majú obavy, že bez overovacieho procesu bude ťažké rozoznať skutočné účty od imitátorov. Napríklad agentúra AP, ktorá tiež vopred avizovala, že za overenie nebude platiť, ikonu pri svojom účte stále má.