Príbeh zo série Významné ženy, ktoré menia svet. Irena Sendler (VIDEO)

Príbeh zo série Významné ženy, ktoré menia svet. Irena Sendler (VIDEO) Foto: Ikar

Irena Sendler – Anjel z Varšavy je novinka v úspešnej sérii Významné ženy, ktoré menia svet. Pred pár mesiacmi vyšiel beletrizovaný životopis Marie Montessori, ktorý mal veľký úspech...a podobne aj táto kniha dokáže osloviť tisíce čitateľov. Je to príbeh o neuveriteľnej odvahe a sile jednej obyčajnej ženy. Ireny Sendler, ktorá zachránila 2500 židovských detí pred takmer istou smrťou...

Varšava, 1940: Nacisti zakladajú geto.

29-ročná sociálna pracovníčka Irena sa snaží zo všetkých síl pomôcť židovskému národu. Dievčatko, ktoré zúfalí rodičia opustili, ukryje pod falošným menom v nežidovskej rodine. To, čo sa začína ako odvážny čin, sa mení na rozsiahlu záchrannú operáciu.
Irena pašuje z geta ďalšie a ďalšie deti s falošnou „árijskou“ identitou. Nikdy nepomyslí na to, že by sa vzdala, aj keď je jej život v neustálom nebezpečenstve. Irena sa však nemusí báť len o svoj vlastný život...

Irena Sendler (1910-2008) dávala nádej mnohým ľuďom v tých najtemnejších časoch. Zachránila 2 500 židovských detí pred istou smrťou tým, že ich prepašovala z geta. Dúfala, že po vojne sa deti vrátia k svojim rodičom. Dokonca aj keď ju gestapo vypočúvalo na mučidlách, „matka detí holokaustu“ údajne nič neprezradila. V roku 1965 Yad Vashem udelil Irene Sendler titul Spravodlivá medzi národmi.

Irena Sendler – Anjel z Varšavy je silný a skvele napísaný príbeh o ťažko uveriteľných hrôzach, ktoré páchali ľudia na ľuďoch....ale tiež o odvážnych činoch, nezištnej pomoci a obetavosti navzdory strašným tragickým udalostiam. Napriek hroziacej smrti.
Príbeh sa možno trošku pomalšie rozbieha, ale nezabaľte to. Čítajte ďalej a len čo sa začne plánovať záchrana detí z geta, konkrétne akcie, vtiahne vás to a nedokážete sa od knihy odtrhnúť. Irena Sendlerová sa obetovala, riskovala, pritom sama „dospela“ a vyrástla. Stala sa z nej hrdinka, pretože práve pomoc nevinným deťom jej napĺňala srdce i dušu.

Budú sa vám tisnúť slzy do očí, miestami budete mať stiahnuté hrdlo, zahalí vás závoj smútku, že my ľudia sme schopní toľkej brutality a zloby. Musíte ľutovať tých, čo zažili také utrpenie, mučenie, hrôzy a nekončiace peklo. A obdivujete tých, ktorých ich zachraňovali, pomáhali im a hoci nemuseli, riskovali svoje životy. Presne taká bola Irena Sendlerová a ďalší ľudia.
Každý jeden zachránený život totiž stojí za to.

Pozrite si, čo o príbehu Ireny Sendler a samotnej knihe hovorí autorka Lea Kampe:

Milan Buno, knižný publicista