Dôležité: Na mnohých letiskách končí obmedzenie týkajúce sa prepravy tekutín

Pražské letisko podobne ako mnohé ďalšie letiský v prostredí Schengenu budú postupne vymieňať röntgeny pri bezpečnostných kontrolách, tak aby cestujúci mohli prevážať tekutiny a nemuseli vybaĺovať pri kontrole vodu či elektroniku.

Cestujúci si môžu teraz so sebou na palubu lietadla vziať tekutiny v balení s maximálnym objemom 100 mililitrov. Všetky balenia musia byť umiestnené v jednom priehľadnom uzatvárateľnom plastovom sáčku a dohromady si jeden človek môže vziať maximálne jeden liter. Limit tekutín platí od roku 2006. Vtedy britská polícia oznámila, že sa jej podarilo zabrániť útokom na lietadlá do USA, pri ktorých údajne chceli teroristi využiť výbušniny vyrobené až na palube lietadla z kvapalín, preto je zakázaná preprava väčšieho objemu tekutín a gélov.

Najnovšie bude možné si vziať na palubu aj 2 litre tekutín. Cestujúci tiež nebudú musieť vyberať z príručnej batožiny na skenovanie nielen tekutiny, ale ani svoje elektronické zariadenia ako notebooky, tablety a telefóny. Ako prvé prišlo z novinku začiatkom apríla letisko London City, ktoré oznámilo, že cestujpci sa už nemusia obmedzovať objem tekutín v príručnej batožine na 100 ml. Vďaka novej technológii high-tech CT skenerov nemusia pasažieri na letisku z príručnej batožiny vyberať tekutiny, tablety, notebooky a iné elektronické predmety, ktoré musia prejsť bezpečnostnou kontrolou. CT skenery urobia 3D snímky vo vysokom rozlíšení, čím skontrolujú príručnú batožinu a oblečenie, aby zistili, či neobsahujú nebezpečné alebo zakázané predmety.

Britská vláda stanovila termín inštalácie strojov na väčšine letísk v Spojenom kráľovstve na jún 2024.

Problém môže nastať pri dolete, lebo doletová destinácia môže mať iné pravidlá, no očakáva sa, že podobná technológia sa v nasledujúcom období rožšíri na mnohých letiskách na celom svete.

Ďalšou európskou krajinou, ktorá oznámila koniec limitu pre tekutiny v príručnej batožine, je Španielsko. Od roku 2024 prejdú na voľnejšie pravidlá týkajúce sa tekutín a elektroniky prvé dve tamojšie letiská - Madrid Barajas a Barcelona El-Prat. Od konca roka 2024 sa plánuje aj odstránenie obmedzení na letisku Palma de Mallorca a od roku 2025 v ďalších španielskych mestách.

Dnes 19. 4. oznámilo obmenu zariadení aj letisko v Prahe. Pričom týkať sa bude terminálu, ktorý odbavuje cestujúcich v rámci Schengenského priestoru. Skúšky novej technológie skenerov prebiehajú aj vo Francúzsku. Prvý test nových 3D skenerov v krajine prebieha na parížskom letisku Orly.

testy prenbbiehajú aj na ďalších letiskách.