Zomrela hudobná ikona a bojovník za ľudské práva Belafonte (VIDEO)

Zomrela hudobná ikona a bojovník za ľudské práva Belafonte (VIDEO) Reprofoto youtube Belafonte

Americká hudobná ikona aj bojovník za ľudské práva a rovnoprávnosť Harry Belafonte dnes zomrel, mal 96 rokov. Príčinou úmrtia bolo zlyhanie srdca, povedal denníku The New York Times jeho dlhoročný hovorca Ken Sunshine. Spevák, ktorý viedol hudobné rebríčky aj kampane za občianske práva, zomrel vo svojom byte na Upper West Side na Manhattane.

Belafonte, americko-karibská hudobná hviezda, patril pred polstoročím k najznámejším umelcom Ameriky a dodnes sa radí medzi celebrity. Narodil sa v New Yorku, ale do dvanástich rokov žil na Jamajke, odkiaľ pochádzala jeho matka. Dyslektik Belafonte po návrate do USA nedokončil strednú školu a na konci vojny slúžil pri námorníctve. Na Broadwayi debutoval v roku 1953 v muzikáli Almanach a hneď získal prestížnu divadelnú cenu Tony. V rovnakom roku sa objavil aj na filmovom plátne.

O dva roky neskôr pobláznil Ameriku albumom Calypso s karibskou ľudovou hudbou kalypso, ktorého sa len v USA predalo rekordných viac ako milión kusov. Populárny umelec sa preslávil aj tým, že v rokoch 1954 až 1961 odmietal vystupovať na americkom Juhu na protest proti uplatňovaniu rasovej segregácie.

Spevák slávnych hitov Banana Boat Song, Island in Sun alebo Matilda v 60. rokoch spolupracoval s černošským vodcom Martinom Lutherom Kingom.

V roku 1985 zorganizoval a produkoval nahrávku piesne We Are the World, na ktorej sa podieľalo 45 spevákov. Výťažok vo výške 70 miliónov dolárov bol použitý na pomoc hladomorom postihnutej Afrike.