Disney žaluje guvernéra DeSantisa kvôli dostavbe parku

Boj medzi floridským guvernérom Ronom DeSantisom a spoločnosťou Walt Disney mieri na súd. Firma na politika a jeho spolupracovníkov podala žalobu kvôli tomu, že tento republikán prevzal kontrolu nad pozemkami susediacimi so zábavným parkom a firme komplikuje podnikanie. Disney tvrdí, že guvernérove kroky sú "cielenou kampaňou vládnej odplaty", píše denník The New York Times (NYT). Podľa DeSantisovej hovorkyne je žaloba "nešťastným prípadom" viery firmy Disney "v podkopaní vôle floridských voličov".

Zábavný park Disney vo floridskom Orlande patrí k významným zamestnávateľom a hýbateľom tamojšieho cestovného ruchu. Firma vlani vystúpila proti novému zákonu o sexuálnej výchove, ktorý zakazuje vyučovanie týkajúce sa sexuálnej orientácie alebo rodovej identity pre menšie deti a obmedzuje preberanie týchto tém vo vyšších ročníkoch bez toho, aby reštrikcie presnejšie vymedzoval. Zákon o sexuálnej výchove je jednou z hlavných tém DeSantisovej kampane v prezidentských voľbách, hoci ešte kandidatúru oficiálne neohlásil.

"Spoločnosti nezostáva nič iné ako podať túto žalobu, aby ochránila svojich zamestnancov, hostí a miestnych partnerov pred neutíchajúcou kampaňou, ktorej cieľom je vyzbrojiť vládnu moc proti spoločnosti Disney ako odplatu za vyjadrenie politického názoru nepopulárneho pre niektorých štátnych úradníkov," uviedla spoločnosť Disney vo svojej žalobe, z ktorej citovala agentúra Reuters.

Dnes ráno rada menovaná DeSantisom, ktorá má dohliadať na vládne služby v Disney Worlde, odhlasovala zrušenie dvoch dohôd, ktoré spoločnosti Disney umožňovali rozšírenie a ďalší rozvoj areálu zábavného parku v oblasti s rozlohou 101 kilometrov štvorcových. Žaloba firmy Disney potom prišla za niekoľko minút, napísal NYT. Podľa firmy vládna kampaň "ohrozuje obchodné operácie spoločnosti Disney, ohrozuje jej ekonomickú budúcnosť v regióne a porušuje jej ústavné práva".

Spoločnosť Disney od roku 1967 de facto spravovala zvláštny administratívny celok, v ktorom leží sústava jej turistických atrakcií, a na tomto území niekoľko desiatok rokov riadila územné plánovanie, mala aj vlastný hasičský a policajný zbor a netýkal sa jej niektoré pravidlá okresu Orange County, ktorý tento zvláštne územie celok obklopuje. Republikán DeSantis vlani začal podnikať kroky na obmedzenie právomocí firmy na tomto území. Hlavným ťahom bolo prevedenie právomocí z ľudí menovaných firmou Disney na radu menovanú guvernérom.

Podľa NYT v posledných mesiacoch DeSantis navrhol rad opatrení, ktoré mali dopadnúť na Disney. Chcel prehodnotiť cenu letoviska na účely odvodov dane z nehnuteľnosti a zástavby pozemkov. V polovici apríla sa tiež vyhrážal, že by mohol nechať postaviť v blízkosti ďalší zábavný park alebo väznicu.

Disney park v Orlande zamestnáva 75 000 ľudí, ročne ho navštívi vyše 50 miliónov turistov. Za rok 2022 firma Disney odviedla na štátnych a miestnych daniach 1,2 miliardy dolárov.