Čaputová a Pavel sú v Kyjeve, kvôli bombardovaniu museli ísť do krytu

Čaputová a Pavel sú v Kyjeve, kvôli bombardovaniu museli ísť do krytu Foto: Facebook Zuzana Čaputová

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová spolu s českým prezidentom Petrom Pavlom pricestovali v noci na spoločnú návštevu do Kyjeva.

"Do Kyjeva sa vraciam po necelom roku od mojej poslednej návštevy, ktorá ma zasiahla na celý život. Od tejto návštevy je môj postoj k vojne nie politický, ale hlboko ľudský. A verím, že by to pohlo s každým bez ohľadu na to, aké informačné zdroje zvykne sledovať.
Realita vojny, z ktorej mnohí môžu už pociťovať únavu, nás však zasahuje aj v čase, keď už o nej niektorí nechcú ani počuť. Práve vďaka tomu, že demokratický svet posledný rok neodvracal zrak, je dnes Kyjev mesto fungujúce takmer normálnym životom a front sa posunul na východ Ukrajiny, ďalej od našich hraníc. Niektoré ruiny sa postupne premieňajú na modulárne domy, tým šťastnejším rodinám sa vrátili aj deti, ktoré im boli okupantami ukradnuté. Tento posun znamená, že naša pomoc má zmysel, približuje nás bližšie k mieru a ďalej od agresora. Dnešné nočné hanebné útoky na niektoré ukrajinské mestá, vrátane Dnipra alebo Umanu, pri ktorých zahynuli nevinní civilisti nám pripomínajú, že si nemôžeme dovoliť odvrátiť zrak," napísala prezidentka na sociálnej sieti.

Bývalý poslanec Martin Poliačik, ktorý v súčasnosti pracuje na Ukrajne pre Globsec, napísal, že v noci Rusi ostrelovali Kyjev a preto prezidentka rovnako aj Petr Pavel sa museli ukryť. "Rusi opäť pálili rakety po celej Ukrajine. A drony. GLOBSEC má v Kyjeve hostí, museli sme ich dostať do krytu. V tom istom čase museli byť v kryte aj slovenská prezidentka a jej český partner. V noci opäť umierali ľudia. Nad Kyjevom bolo počuť aktivovanú vzdušnú obranu. Trosky zasiahnutých rakiet chvalabohu padli iba na ulicu," napísal Poliačik.

"Miesta, ktorými sa preženie vojna, zažijú traumy, ktoré sa len veľmi ťažko liečia, hrôzy, na ktoré sa nedá zabudnúť. Ľudia prichádzajú o svojich blízkych, ktorých im už nikto nevráti späť. Rozumiem tomu, že pre mnohých z nás môže byť ťažké si toto predstaviť a naplno precítiť, pretože väčšina z nás nikdy nič podobné nezažila. S prezidentom Pavlom som tu aj preto, aby sme nikdy nič také ani nezažili," napísala prezidentka.