Na východe Ukrajiny zomrel pri ostreľovaní novinár agentúry AFP

Na východe Ukrajiny pri dnešnom ostreľovaní zomrel novinár agentúry AFP Arman Soldin. Správu o tom priniesla AFP. Soldin, ktorý pôsobil ako videoreportér, podľa nej zahynul blízko mesta Časiv Jar neďaleko Bachmutu čeliacemu intenzívnej delostreleckej paľbe ruských síl.

Tridsaťdvaročný Soldin zomrel pri ostreľovaní z raketometov Grad, ktoré sa odohralo okolo pol piatej miestneho času (15:30 SELČ). Pod paľbu sa dostal spoločne s ďalšími štyrmi kolegami, ktorí vyviazli bez zranení.

"Celá agentúra je zdrvená," uviedol generálny riaditeľ AFP Fabrice Fries. "Jeho smrť je hrozivou pripomienkou rizík a nebezpečenstva, ktorým sa každodenne vystavujú novinári informujúci o konflikte na Ukrajine," dodal.

Podľa AFP Soldin pracoval ako koordinátor videospravodajstva na Ukrajine od septembra minulého roka a veľmi často sa vydával na front. Išlo o skúseného reportéra, doplnila agentúra. "Arman bol plný nadšenia, energický a odvážny. Bol to skutočný reportér v teréne, ktorý bol vždy pripravený vydať sa aj do miest s najťažšími podmienkami," popísala ho koordinátorka AFP pre Európu Christine Buhagiarová.

Soldin aktívne informoval o priebehu vojny aj na twitteri. Vo februári zverejnil mnoho reportážnych záberov z Bachmutu, na ktorých ukrajinskí obrancovia zvádzajú najkrvavejšie boje za dobu ruskej invázie.