Moskva odmietla tvrdenie opozície, že zasahuje dezinformáciami do volieb v Turecku

Rusko odmietlo tvrdenie tureckej opozície, že sa Moskva snaží ovplyvniť výsledky nedeľných prezidentských a parlamentných volieb v Turecku šírením dezinformácií. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že sú to klamstvá, informovala agentúra AFP. Kandidát tureckej opozície na prezidenta Kemal Kiliçdaroglu vo štvrtok povedal, že Rusko stojí za dezinformáciami, ktoré sa v krajine šíria.

Kiliçdaroglu vo štvrtok na sociálnych sieťach napísal, že Rusko stojí za falošnými správami a dezinformáciami, ktoré sa začali v krajine šíriť krátko pred nedeľným hlasovaním. V ňom má kandidát opozície podľa prieskumov šancu poraziť súčasného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

"Ak chcete, aby naše priateľstvo pokračovalo aj po 15. máji, tak nesiahajte na turecký štát," napísal v turečtine a v ruštine opozičný politik. Dodal, že je aj naďalej otvorený "spolupráci a priateľstvu" s Ruskom, s ktorým Turecko zdieľa hranicu v Čiernom mori. Kiliçdaroglu podľa agentúry Reuters povedal, že jeho strana má konkrétne dôkazy o tom, že Rusko stojí za šírením dezinformácií.

"Takéto tvrdenia dôrazne odmietame," uviedol hovorca Kremľa Peskov s tým, že sa v žiadnom prípade nedá hovoriť o tom, že Rusko zasahuje do volieb v Turecku. Podľa neho sú tvrdenia výmysly klamárov.

Rusko a Turecko majú v posledných rokoch blízke vzťahy a ruský prezident Vladimír Putin často rokuje s Erdoganom. Rusko je najvýznamnejším dodávateľom energií do Turecka, ktoré je členom NATO a na rozdiel od ostatných štátov Severoatlantickej aliancie nezaviedlo na Rusko sankcie po jeho invázii na Ukrajinu. Erdogan sa snaží vystupovať ako sprostredkovateľ rokovaní medzi Moskvou a Kyjevom a Turecko pomohlo dojednať zmluvu o preprave poľnohospodárskych produktov z ukrajinských prístavov cez Čierne more.