Do užšieho výberu na šéfa ČT postúpil Dvořák, Souček, Konrád, Štern a Hřídel

Do užšího výběru kandidátů na místo generálního ředitele České televize postoupil její stávající šéf Petr Dvořák, ředitel brněnského studia ČT Jan Souček a bývalý šéf televize Prima Martin Konrád. Ve druhém kole pak radní ČT mezi pětici uchazečů zvolili ještě kreativního producenta v ČT Jana Šterna a krizového manažera Pavla Hřídela. Vyplývá to z dnešního jednání rady.

Volba generálního ředitele se uskuteční 7. června po osobních prezentacích kandidátských projektů před radními. V tajném hlasování musí budoucí generální ředitel získat od radních alespoň deset hlasů z 15.

Do užšího výběru dnes nepostoupili bývalý zahraniční zpravodaj ČT Jiří František Potužník, architekt Ondřej Vrbík a živnostník Ondřej Cón. Do letošního výběrového řízení přišlo původně 13 přihlášek, ale pět z nich nesplnilo náležitosti a rada je hned vyřadila.

Podle podmínek výběru má uchazeč mimo jiné mít vysokoškolské vzdělání, manažerské a osobnostní předpoklady, znát aktivně jeden světový jazyk a mít negativní lustrační osvědčení. Součástí přihlášky musela být i koncepce rozvoje a fungování České televize po dobu funkčního období uchazeče v rozsahu pěti až deseti stran.

Stávajícímu generálnímu řediteli České televize Dvořákovi skončí druhý šestiletý mandát na konci letošního září.