„Harry dostal za knihu obrovské peniaze, ale zaplatil za to vysokú cenu,“ tvrdí protokolistka Strýčková (VIDEO)

„Harry dostal za knihu obrovské peniaze, ale zaplatil za to vysokú cenu,“ tvrdí protokolistka Strýčková (VIDEO) Foto: Ikar

Práve vyšiel v slovenčine Náhradník od princa Harryho a pravdou je, že nešetrí nikoho - kráľovskú rodinu, svojich najbližších, no zároveň sa snaží pôsobiť ľudsky a vysvetľuje. No dá sa mu veriť?

Náhradník sa začína stretnutím Harryho s bratom Williamom a otcom Charlesom. Harry na nich čaká a od začiatku spomína na mamu princeznú Dianu, ktorú v knihe oslovuje ako mamička. Takéto spomienky na lady Di sa vinú celým príbehom a niekedy vyznievajú vykalkulovane. Akoby si princ Harry chcel nakloniť čitateľov, získať ich na svoju stranu, pretože svoju rodinu, najbližších veru nešetrí a prezrádza všeličo.

„Napísal by princ Harry takúto knihu, keby jeho mama Diana ešte žila?“ pýta sa protokolistka Katarína Strýčková, odborníčka na britskú kráľovskú rodinu. Podľa nej je princ Harry dosť uplakaný, miestami až detinský, sťažuje sa a s manželkou Meghan prekročili čiaru slušnosti.

Ona sama údajne viackrát zavádzala, manipulovala verejnou mienkou cez médiá. Čo hovorí odborníčka na knihu, ktorú si už tiež prečítala? Pozrite si video:


Harry opisuje bežné veci ako školu, pobyty v Austrálii a Afrike, najmä v Botswane. Nechýba vojenský výcvik, plánované nasadenie do Iraku, ktoré zrušili...a následne služba v Afganistane.
Neobchádza ani maturitný večierok, na ktorom sa ukázal v nacistickej uniforme a z čoho bol veľký škandál v médiách. Ďalšie škandály s médiami, drogy...
Mnohé čitateľky si určite vychutnajú pasáže s Meghan Marklovou – prvé stretnutie, predstavenie v rodine, pravidlá, ktoré museli od začiatku dodržiavať. Následne zásnuby, svadba...
Harry žije dnes s Meghan a deťmi Archiem a Lilibet Dianou v USA na západnom pobreží, a celá kniha je taká americká. Vykalkulovaná, premyslená, škandalózna.

Na knihu Náhradník sú mnohé prekvapené reakcie známych ľudí, aj tých z okolia kráľovskej rodiny. Napríklad fotograf Arthur Edwards, ktorý desaťročia sprevádzal kráľovskú rodinu na stretnutiach, podujatiach aj výletoch, patrí medzi tých, čo ich pozná doslova od hlavy až po päty. Ako málokto. „Harry bol niekto výnimočný a bolo mi potešením s ním pracovať. Potom zrazu stretol Meghan a otočil sa o 180 stupňov,“ povedal Edwards v jednej talkšou.

Vraj Harry bol prirodzený, kamarátsky, ústretový a neváhal sa zabávať aj s novinármi, ktorých po akciách vzal do pubu, zaplatil im účet, rozprávali sa, smiali... No absolútne sa zmenil. Memoáre Náhradník ho nemilo prekvapili. „Čítam v knihe, že médiá sú ako zlé príšera. Zaujímalo by ma, kedy sa takto zmenil.“

Milan Buno, knižný publicista