Zomrel novinár Vadim Fojtík, pôsobil v niekoľkých médiách

Po krátkej chorobe v piatok 26. mája zomrel novinár Vadim Fojtík, mal 49 rokov. V českých médiách pôsobil vyše dvadsať rokov. Bol zakladateľom a šéfredaktorom týždenníka Hrot, ktorý o jeho úmrtí informoval na webe. V poslednej dobe stál na čele vydavateľskej spoločnosti Hrot.

Najväčšiu časť profesijnej kariéry, takmer 16 rokov, strávil Fojtík v ekonomickom týždenníku Euro, a to ako reportér, zástupca šéfredaktora a v rokoch 2016 až 2019 ako šéfredaktor časopisu.

Novinársku kariéru začínal v ekonomickej redakcii Denného telegrafu, pôsobil aj v Poľnohospodárskych, Hospodárskych a Ľudových novinách. "Skúsenosti mal aj z prostredia PR, na pozícii account managera pracoval v najväčšej českej PR agentúre AMI Communications," informoval Hrot.

Hrot vznikol na začiatku roka 2020. Redakciu tvorili prevažne bývalí redaktori týždenníka Euro, ktorí predtým odišli z vydavateľstva Mladá fronta. Fojtík viedol redakciu tlačeného týždenníka a webu Tydenikhrot.cz od ich založenia do septembra 2022, kedy ho nahradil Tomáš Jeník. Fojtík sa stal riaditeľom spoločnosti Hrot, ktorý rovnomenný týždenník v tlačenej aj internetovej verzii vydáva. "Redakcia týmto prišla o svoju výraznú tvár, vedúcu osobnosť, skvelého autora a kamaráta," uviedli dnes zástupcovia Hrotu.

Posledná rozlúčka sa na prianie pozostalých uskutoční v úzkom kruhu. Novinári z týždenníka Hrot chystajú crowdfundingovú kampaň na podporu rodiny svojho zosnulého kolegu.