Zomrela whistleblowerka Ľubica Lapinová (FOTO)

Zomrela whistleblowerka Ľubica Lapinová (FOTO) Ilustr. foto: Omediach.com

Pri tragickej nehode zomrela Ľubica Lapinová, ktorá upozornila na korupciu v Národnom lesníckom centre. Aktuálne kandidovala za OĽaNO. O úmrtí informuje organizácia Biela Vrana:

Veľmi nás zarmútila správa o tragickej dopravnej nehode, pri ktorej zomrela „naša“ biela vrana Ľubica Lapinová. Myslíme na jej rodinu aj priateľov a posielame hlbokú spoluúčasť.
Mnohí si Ľubku budú pamätať najmä ako odvážnu whistleblowerku. Ako kontrolórka Národného lesníckeho centra upozornila na nezrovnalosti pri tendri za vyše 700-tisíc eur.
Vedeniu sa to, samozrejme, nepáčilo. Najprv jej dalo skenovať zmluvy, neskôr riaditeľ chcel, aby upravila zistenia z kontroly. To odmietla. Na konci Ľubka dostala výpoveď.
Súdy neskôr potvrdili, že ju vyhodili neprávom. Trvalo sedem rokov, kým sa domohla náhrady ušlej mzdy. Medzitým sa dostala na hranicu chudoby, veľa síl čerpala z viery v Boha.
Ľubka však bola oveľa viac než „len“ odvážna profesionálka. „Ospravedlňujem sa, zhadzovala som sneh zo strechy,“ je jedna z prvých správ, ktoré nám napísala.
Popri tom, ako hájila verejný záujem, sa starala o ťažko chorú mamu. Sama obhospodárovala dom s pozemkom, ktorý jej štát chcel vziať, aby tade postavil rýchlostnú cestu. Vždy však bola ochotná venovať svoj čas druhým, aby ich inšpirovala svojím príbehom.
Azda každý rok cestovala na slávnostné odovzdávanie bielych vrán do Bratislavy. Ocenenie bolo pre ňu srdcovkou a sama nám zvykla písať, keď v médiách zachytila čosi o laureátoch.
Párkrát sme sa stretli na káve v Podkriváni, no stokrát sme si vraveli, že sa ešte stretneme, keď pôjdeme okolo. Veľmi nás bolí, že sa tak už nestane.
Ďakujeme, za všetko, Ľubka. Nezabudneme na Tvoje životné motto: „S pravdou zájdete ďalej ako s lžou. Bola som tak vychovávaná, že keď vravím pravdu, nemám sa do čoho zapliesť.“
Odpočívaj v pokoji.

Na význam práce Ľubice Lapinovej upozornila aj Transparency International Slovensko: