Parlament prijal nové pravidlá na zvýšenie úspor energie

Europoslanci schválili plány, ktoré už boli dohodnuté s Radou a ktorými sa stanovujú nové ciele v oblasti úspor energie do roku 2030 ako súčasť Európskej zelenej dohody. 

V zákone sa stanovia ciele v oblasti úspor energie v primárnej aj konečnej spotrebe energie v EÚ.

Členské štáty budú musieť kolektívne zabezpečiť zníženie spotreby energie na úrovni EÚ aspoň o 11,7 % do roku 2030 (v porovnaní s prognózami referenčného scenára na rok 2020). Tento cieľ bude sprevádzať spoľahlivý mechanizmus monitorovania a presadzovania s cieľom zabezpečiť, aby členské štáty plnili svoje národné príspevky k tomuto záväznému cieľu EÚ.

Do roku 2030 musia členské štáty ušetriť v priemere 1,5 % ročne. Ročné úspory energie sa začnú na úrovni 1,3 % v období do konca roka 2025 a v poslednom období do konca roku 2030 postupne dosiahnu 1,9 %.

Ciele úspor by sa mali dosiahnuť prostredníctvom miestnych, regionálnych a vnútroštátnych opatrení v rôznych odvetviach – napr. verejnej správe, budovách, podnikoch, dátových centrách atď. Poslanci trvali na tom, aby sa systém vzťahoval najmä na verejný sektor, ktorý bude musieť každoročne znížiť svoju konečnú spotrebu energie o 1,9 %. Členské štáty by tiež mali zabezpečiť, aby sa každoročne aspoň 3 % verejných budov renovovali na budovy s takmer nulovou spotrebou energie alebo budovy s nulovými emisiami. V smernici sa stanovujú aj nové požiadavky na účinné systémy diaľkového vykurovania.