Zomrel známy oscarový režisér (VIDEO)

Zomrel známy oscarový režisér (VIDEO) Ilustr. foto: Omediach.com

Vo veku 87 rokov v pondelok zomrel americký režisér, scenárista a producent William Friedkin, ktorý dostal Oscara za réžiu snímky Francúzska spojka (1971) a preslávil sa ako majster hororu filmom Vymetač diabla (1973). S odvolaním sa na jeho manželku o úmrtí informoval web The Hollywood Reporter.

 

Režisér zomrel v Los Angeles, uviedla jeho manželka, bývalá producentka a vedúca štúdia Sherry Lansingová. "Mal nádherný život, skoro sa dožil 88 rokov, vyjde mu nový film," povedala BBC. "Bol to ten najskvelejší manžel na svete a najlepší otec na svete," dodala. Friedkin zomrel pred premiérou svojho najnovšieho filmu The Caine Mutiny Court-Martial, ktorý sa bude premietať na filmovom festivale v Benátkach, ktorý sa začne 30. augusta.

"Ach jaj... naozajstný majster kinematografie, ktorého vplyv tu bude navždy. Zbohom, William Friedkin," uviedol herec Elijah Wood na platforme X, predtým známej ako twitter.

Friedkin patril k najobdivovanejším režisérom z vlny geniálnych filmárov, ktorí sa presadili v 70. rokoch 20. storočia a preslávili sa provokatívnymi, individualistickými a protiautoritárskymi snímkami, píše The Hollywood Reporter. Rodák z Chicaga už v začiatkoch kariéry v dokumentárnej tvorbe pre televíziu (napríklad cenený Ľud vs. Paul Crump) preukázal mimoriadny talent pre sugestívne filmové vyjadrovanie, ktorým bol schopný osloviť široké publikum aj kritikov.

Do filmovej histórie sa Friedkin zapísal redefinovaním žánrov krimi a hororu. Kriminálna dráma Francúzska spojka, ktorá je príbehom o boji dvoch newyorských detektívov proti pašerákom drog, s Genom Hackmanom v hlavnej úlohe a horor Vyháňač diabla dohromady získali sedem Oscarov a rovnaký počet Zlatých glóbusov. Kasový trhák Vyháňač diabla je príbehom 12-ročného dievčaťa posadnutého démonom, s ktorým sa stretávajú dvaja kňazi. Médiá v čase, keď sa premietal v kinách, informovali o tom, že diváci omdlievali a vracali na svojich miestach, zatiaľ čo iní pri odchode zo sály kričali a triasli sa.

Za jeden z najoriginálnejších thrillerov 80. rokov je považovaný Friedkinov kontroverzný pohľad na newyorskú sadomasochistickú subkultúru Na love (1980), zatiaľ čo akčná dráma Žiť a zomrieť v L. A. zaznamenala úspech u kritikov. V neskorších rokoch zaujal hororovým thrillerom Chrobák (2006) či čiernou komédiou Zabijak Joe (2011).

"Moje filmy boli vždy štúdiou ľudského správania v jeho extrémnych podobách," povedal Friedkin v rozhovore v roku 2012. "Nie sú určené mladým ľuďom, ale dospelým. Existuje nejaká hranica, ktorú by som neprekročil? ... Neviem," dodal.

Friedkin bol kritikom superhrdinských a sci-fi filmov. Tie boli podľa neho dôvodom, prečo jeho vlastné filmy, ktoré zažívali vrchol popularity v 70. rokoch, zmizli z ohniska záujmu. "Moje filmy do tohto rámca nezapadajú," povedal. Túto zmenu Friedkin prvýkrát zaznamenal v roku 1977, kedy natočil to, čo sám považuje za svoj najlepší film - dobrodružnú drámu Mzda strachu o štyroch mužoch prevážajúcich náklad nitroglycerínu v Južnej Amerike. Tento film ale nevyvolal väčší záujem a zatienil ho filmový hit z rovnakého roku – Hviezdne vojny.