Zomrela herečka Zdena Hadrbolcová (FOTO)

Zomrela herečka Zdena Hadrbolcová (FOTO) Ilustr. foto: Omediach.com

Vo veku 86 rokov dnes v Prahe zomrela filmová a divadelná herečka Zdena Hadrbolcová. Vo filme a v televízii sa preslávila najmä ako predstaviteľka starostlivých mamičiek.

 Zahrala si napríklad v snímke Už zase skáčem cez kaluže, v Slávnostiach snežienok či v televíznych seriáloch Lietajúci Čestmír a Ulica. Informáciu serveru Blesk.cz potvrdila ČTK herečka a výtvarníčka Iva Hüttnerová.

Handrbolcová vlani v decembri utrpela podľa médií mozgovú príhodu a musela byť prevezená do nemocnice. V poslednej dobe bola v liečebni pre dlhodobo chorých. "My sme to veľmi tajili, kde je, aby mala pokoj," povedala ČTK Hüttnerová, ktorá bola s Hadrbolcovou v kontakte. Dodala, že herečka zomrela dnes ráno.

Zdena Hadrbolcová vyštudovala Divadelnú akadémiu múzických umení. Najprv študovala réžiu, následne prešla na herectvo. Po absolvovaní školy nastúpila do vtedajšieho Divadla S. K. Neumanna (terajšieho Divadla pod Palmovkou). Na javisku stvárnila množstvo postáv, okrem iného Soňu v Čechovovom Strýčku Váňovi alebo Ruženku v Šrámkovej lyrickej dráme Mesiac nad riekou.

Na začiatku 90. rokov zamierila Hadrbolcová do Činoherného klubu, odkiaľ onedlho prešla do angažmánu v Mestských pražských divadlách. Od roku 1997 bola členkou hereckého súboru Divadla Na zábradlí. Diváci ju tam mohli uvidieť napríklad v Pitínskej Matke alebo ako statkárku Petrinovú v dráme Platonov je darebák!

Diváci ju poznali aj z filmov a televízie. Zahrala si napríklad v Kachyňovej snímke Už zase skáčem cez kaluže, stvárnila ráznu vedúcu samoobsluhy v Menzelových Slávnostiach snežienok či starostlivú, no trochu dezorientovanú mamičku v dráme Saši Gedeona Návrat idiota.