Manželka Miroslava Žbirku v knihe spomína na život so slávnym hudobníkom

Manželka Miroslava Žbirku v knihe spomína na život so slávnym hudobníkom Foto: Obál z knihy

Manželka Miroslava Žbirku v knihe Honzy Vedrala nazvanej Katherine - Katka Žbirková: Môj život s Mekym spomína na život so slávnym hudobníkom. Publikácia zachytáva nielen príbeh hudobníka, ale aj jeho nevšedný životný osud medzi rôznymi režimami a národnosťami.

 "Po napísaní životopisu Zblízka, príprave filmu Meky a životopisnej výstave Roky a dni sme s Katkou (Žbirkovou) zistili, že je tu stále časť príbehu, ktorú si fanúšikovia zaslúžia poznať," uviedol Žbirkov životopisec Vedral. „Kniha vznikala na základe nášho rozprávania. Na jeho začiatku sme si dali len jedno pravidlo, a to byť čo najotvorenejší, aj keď to občas nemusí byť príjemné. Veľmi si vážim Katkinu dôveru aj to, že sa v rukopise pri autorizácii nič nečistilo, ani necizelovalo. Zachytáva tak príbeh Katky aj Mekyho so všetkým, čo k tomu patrí. Ako to už tak v živote chodí," dodal.

Kniha obsahuje šťastné, humorné aj bolestivé zážitky slávneho páru, ktorý spolu prežil 37 rokov. Obsahuje nikdy nezverejnené fotografie a listy zo súkromného archívu Žbirkových. Fanúšikovia v nej hudobníka spoznajú nielen ako zábavného a talentovaného muzikanta, ale aj človeka, ktorý prežíval život, v ktorom boli okrem úspechov aj pády, pochybnosti a démoni rovnako ako drobné životné radosti a v ktorom sa nakoniec všetko muselo podriadiť hudbe. Publikácia mapuje život Katky Žbirkovej od zoznámenia s úspešným muzikantom až po jeho odchod.

Postupne sa čitateľ dozvedá viac aj o Žbirkovej. Nielen o jej osobnom, ale aj o pracovnom živote, keď sa rozhodla, že sa nebude venovať svojej kariére a že stane sa manažérkou hudobníka. "Je to príbeh veľkej lásky, pochopenia a porozumenia druhému," konštatoval Vedral.

Žbirka sa v roku 1982 stal prvým slovenským Zlatým slávikom a svojej žene venoval jeden zo svojich najväčších hitov Katrin. Je známy ako autor melodických piesní Atlantída či Čo bolí.

Bratislavský rodák pochádzal zo slovensko-britskej rodiny, jeho celoživotnou láskou bola slávna britská skupina The Beatles. Bez jej vplyvu by sa možno spievaniu a hraniu na gitaru nikdy nevenoval, ako pripomínal v rozhovoroch. Už koncom 60. rokov stál pri zrode bratislavskej rockovej skupiny Modus.