Pri ukrajinskom útoku zahynula ruská herečka vystupujúca pre ruských vojakov

Pri nedeľnom útoku ukrajinskej armády v Ruskom okupovanej obci Kumačove v Doneckej oblasti bola zabitá ruská herečka, speváčka a režisérka Polina Meňšichová, ktorá tam vystupovala pre ruských vojakov. Informoval o tom dnes spravodajský server BBC News s odvolaním sa na divadlo, v ktorom herečka pôsobila. Ukrajina uviedla, že pri údere zahynulo aj asi 20 príslušníkov ruskej armády.

Rusko incident nekomentovalo, ministerstvo obrany v Moskve však podľa agentúry TASS obvinilo ukrajinské sily, že v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny vykonali útok na ruských novinárov, pričom jedného z nich zranili.

Tanečná sála v kultúrnom dome v obci Kumačove v Doneckej oblasti zasiahlo 19. novembra ukrajinské ostreľovanie. V sále pre asi 150 ľudí sa v tom čase konali oslavy dňa ruských raketových síl a delostrelectva, napísali miestne médiá.

Na internete sa objavili zábery, na ktorých je údajne zachytená sála v okamihu útoku. Na pódiu je vidieť umelkyňu, podľa všetkého Meňšichovú, ako spieva a hrá na gitaru, potom sa ozve explózie a svetlá v sále zhasnú. Podľa serveru BBC News herečka neskôr podľahla utrpeným zraneniam v nemocnici.

Kumačovo leží na východe Ukrajiny v oblasti okupovanej od roku 2014 Ruskom. O ďalšej časti Doneckej oblasti zvádza Ukrajina s Ruskom v posledných mesiacoch intenzívne boje. Útok sa odohral asi 60 kilometrov od frontovej línie.

Ruskí vojnoví blogeri organizáciu vystúpenia kritizovali. Akcia zhromažďujúca desiatky vojakov na jednom mieste sa neprekvapivo stala terčom ukrajinského útoku, uviedli.

Terčom útoku ukrajinského dronu sa podľa ruského ministerstva obrany stala dnes aj skupina novinárov v Záporožskej oblasti. Novinári podľa ministerstva pripravovali materiály o ostreľovaní obcí v Záporožskej oblasti, ktoré podľa nich majú na svedomí ukrajinské sily. Zranený ruský novinár pracuje pre stanicu Rossija-24 a je mimo ohrozenia života, uviedlo aj ruské ministerstvo. Ukrajina sa k tomu zatiaľ nevyjadrila.