Jednou z filmových udalostí roka je film Minulé životy

Jednou z filmových udalostí roka je film Minulé životy A24

Film Minulé životy juhokórejsko-kanadskej režisérky Celine Song označujú za jednu z filmových udalostí roka. Autorka filmu veľmi precízne stavia tak na tradícii ázijského filmu ako aj na hollywoodských vzorcoch.

 Citlivá moderná romanca rozpráva príbeh spisovateľky Nory a jej dvoch lások – tej detskej a tej dospelej – odohrávajúci sa naprieč kontinentmi a desaťročiami.

V kórejčine existuje slovo In-Yun, ktoré znamená "spojení osudom". Keď sa dvaja ľudia stretnú, znamená to, že ich osudy boli prepletené aj v ďalších životoch. Spisovateľku Noru a jej detskú lásku Hae-Sunga síce delia desaťtisíce kilometrov, spája ich však výnimočne hlboké puto. Po viac než dvoch dekádach odlúčenia sa dve spriaznené duše stretávajú počas niekoľkých dní v New Yorku, kde Nora žije so svojim americkým manželom Arthurom. Nečakané stretnutie s osudovým mužom núti Noru klásť si otázku: „Čo by bolo, keby?“ Režisérka Celine Song jedinečným spôsobom v niekoľkých časových rovinách rozpráva príbeh dvoch ľudí, ktorí sa navzájom veľmi milujú, a napriek tomu sa ich osudy fatálne míňali. Dojemnosť filmu, ktorý uchvátil divákov na festivaloch v Berlíne i Sundance, nespočíva ani tak v stratenej láske, ako v aspektoch potenciálnych paralelných životov.