Viac ako polovica ľudí na webe kritizuje spravodajstvo pre bulvárny obsah

Česká internetová populácia nie je príliš spokojná so spravodajstvom tunajších médií. Najčastejším názorom je, že sa v spravodajských tituloch príliš často objavujú bulvárne témy. Kritizovaný je tiež komerčný obsah médií a ich klesajúca dôveryhodnosť.

Výsledky vychádza z výskumu Českého národného panelu, ktorého sa zúčastnilo 500 respondentov z internetovej populácie ľudí starších ako 15 rokov.

V spravodajstve médií sa objavuje príliš veľa bulvárnych tém - tento názor vo výskume vyjadrila viac ako polovica respondentov. Druhou najčastejšou odpoveďou je potom názor, že je spravodajstvo príliš komerčné a plné reklám (33%) a podľa 30% opýtaných je spravodajstvo čím ďalej menej nezávislé.

Viac ako štvrtina respondentov sa ďalej zhoduje, že médiá sú obsahovo čím ďalej horšie. Spokojnosť so spravodajstvom vyjadrilo len 11% ľudí.

Opýtaní odpovedali aj na to, ako vnímajú nové spravodajské projekty, ktorých príklady sú tabletový týždenník Echo24, mesačník Reportér, internetová televízia DVTV a tak ďalej. Najväčšie percento respondentov (viac ako štvrtina) tieto projekty zatiaľ nepozná, ale uviedla, že je v budúcnosti rada vyskúša. Štvrtinu ľudí však tieto projekty nezaujímajú.

24% je potom považuje za dobrý nápad, ale zatiaľ sa im za ne nechce platiť a 22% uviedlo, že príliš neverí v ich nezávislosť. Iba 6% ľudí si myslí, že takéto projekty v českom mediálnom prostredí chýba a boli by ochotní za ne aj zaplatiť.