Sloboda a kríza médií. Ani informácie nie sú zadarmo

Sloboda a kríza médií. Ani informácie nie sú zadarmo Foto: Omédiách.com

V rámci podujatia Jeden svet, ktorého tohtoročnou témou je SLOBODA NIE JE ZADARMO, budeme diskutovať o trendoch v súčasných médiách. Skvalitnila elektronizácia médií a spravodajstva našu informovanosť?

 


Povieme si aj o dopadoch kontinuálneho 24-hodinového spravodajstva na jeho kvalitu, poddimenzovaní redakcií (finančné aj ľudské zdroje), ale aj o zmenách v spôsobe konzumovania informácií a etických dilemách spojených s vlastníctvom médií.

 

Diskutéri:

Pavlína Kvapilová, ČR; Jindřich Šídlo, ČR; Matúš Kostolný, SR; Tom Nicholson, SR; moderuje Miroslava Kernová

Pavlína Kvapilová, ČR
Česká novinárka, moderátorka a mediálna analytička, ktorá dlhodobo sleduje globálne trendy. V rokoch 2011-2013 pracovala ako riaditeľka Nových médií Českej televízie. Vo funkcii skončila po kritike vedenia ČT kvôli odvolaniu moderátorky Daniely Drtinovej. Predtým pracovala na rôznych pozíciách – riadila špeciály ČT24, podieľala sa na vzniku programu Hyde Park ČT24, ktorý tiež moderovala a venovala sa prepájaniu sociálnych sietí do televíznych formátov. Skúsenosti má aj s rozhlasovou žurnalistikou – 11. rokov pracovala pre Rádiožurnál, aj ako spravodajkyňa pri EÚ v Bruseli.

Jindřich Šídlo, ČR
Od januára 2014 pracuje ako šéfredaktor politického spravodajstva a názorovej sekcie vydavateľstva Economia a Hospodářských novin. Je držiteľom ceny Ferdinanda Peroutky, Novinářské ceny a ocenenia Osobnost českého Twitteru.
Pracoval v Českém deníku, Respekte, MF DNES a Českej televízii. Absolvoval stáže v USA a v denníku The Times v Londýne.

Matúš Kostolný, SR
Od roku 1994 pôsobil v denníku SME, kde posledných 8. rokov pracoval ako šéfredaktor. Je spoluzakladateľom Projektu N, v ktorom po odchode z redakcie SME v dôsledku zmeny vlastníckych pomerov, pôsobí.

Tom Nicholson, SR
Kanadský novinár, v slovenských médiách pracuje od roku 1997. Bol šéfredaktorom a vydavateľ om The Slovak Spectator a pracoval ako investigatívny novinár pre Sme a Trend. Od roku 2012 pôsobí ako novinár na voľnej nohe. Je autorom knihy Gorila. V roku 2014 založil Centrum investigatívnej žurnalistiky, ktoré bude od januára zabezpečovať investigatívny obsah a zriadenie investigatívneho oddelenia pre denník Sme.

Diskusiu moderuje Miroslava Kernová