Jar na obrazovke Českej televízie bude v znamení koní, zverokruhu aj dokumentu

Jarní sezona České televize nabídne výrazné herecké osobnosti, respektované tvůrce a nové formáty na každém ze šesti kanálů.

Už v lednu se diváci setkají s Ivanem Trojanem v krimiseriálu Vraždy v kruhu, Terezou Voříškovou v pokračování úspěšného seriálu Znamení koně či Miroslavem Krobotem v detektivní minisérii Jana Hřebejka Případ pro exorcistu. Jaro v České televizi přinese i patnáct nových dokumentárních sérií a docusoapů.

„Je to jen pár týdnů, kdy získal v Berlíně film vyrobený Českou televizí, Osmy Jiřího Stracha, Prix Europa. Nejprestižnější evropskou televizní cenu. A přestože jde jen o jednu z mnoha mezinárodních cen, které naše pořady letos získaly, je velmi hmatatelným signálem toho, že se tvorba České televize dostává pomalu blíže středu světové televizní produkce," říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: „I novinky, které postupně divákům nabídneme od ledna roku 2015, mají takové ambice. Film Jan Hus, režírovaný Jiřím Svobodou, koprodukuje významná stanice ARTE. Trilogie Případ pro Exorcistu se režisérsky ujal Jan Hřebejk. Vraždy v kruhu s Ivanem Trojanem inovativně navazují na tradici psychologických detektivek. Každý z našich nových pořadů v sobě jednoduše nese úsilí o tvůrčí a sebevědomý přístup."

Příběhy podle Petra Jarchovského, Josefa Klímy i nová soutěž Míň je víc

Významnou oblastí současné tvorby České televize jsou dramatiky, které bude i v novém roce vysílat o nedělních večerech. Už v lednu se tak v programu objeví například skvěle herecky obsazená detektivní trilogie Případ pro Exorcistu, natočená podle scénáře Petra Jarchovského a v režii Jana Hřebejka. Výrazná je rovněž minisérie Reportérka s Jiřím Bartoškou a Terezou Voříškovou, k níž scénář, založený na skutečných událostech, napsal Josef Klíma.

Na tradici pondělních krimiseriálů na ČT1 už v lednu naváže dvanáctidílná série Vraždy v kruhu s Ivanem Trojanem, která inovativně navazuje na tradici psychologických detektivek. Páteční večery pak ovládne seriál Milana Cieslara z prostředí koňské farmy a dostihů Znamení koně, který navazuje na první řadu třináctidílnou sérií. „I v roce 2015 pokračujeme v profilaci jednotlivých kanálů tak, aby byl program České televize jako celek relevantní pro co nejširší publikum. Jednička tedy zůstává rodinným kanálem, televizním prostorem pro ty, kteří vedle zábavy hledají i poznání. I proto zde divákům nabídneme novou, a v Evropě velmi úspěšnou, soutěž Míň je víc, premiérovou řadu Tajemství rodu i další nové formáty, jako jsou Kousek nebe, DoktorKa, Zlatá mládež nebo Děti na tahu," říká ředitel programu Milan Fridrich.

Na jaře Česká televize odvysílá také patnáct premiérových televizních filmů. Například snímek natočený ve spolupráci s významnou stanicí ATRE k připomenutí šesti set let od upálení Jana Husa.

ČT2 na nových formátech

„Dvojka bude na jaře rozvíjet úspěšný směr, kterým se vydala v tomto roce, během kterého představila několik nových typů pořadů v oblasti dokumentu i aktuální publicistiky. Vedle toho posílí také v oblasti kultovních a legendárních filmů, stejně jako současné progresivní seriálové tvorby. Jen namátkou, diváci uvidí stejně tak slavnou Vojnu a mír a Osvobození, jako Hru o trůny III., belgický seriál Salamandr a Batesův motel," vyjmenovává Milan Fridrich.

Novou dokumentární tvorbu na ČT2 zastoupí například šestnáctidílný cyklus Kmeny, mapující specifický životní styl městských subkultur, dokuseriál Kdo neskáče, není Čech o specificích vesnického fotbalu či Cesta ze dna, která poodhalí složitou situaci při hledání práce v regionech s největší nezaměstnaností.

Novinky v umění i dětské tvorbě

Programové novinky si pro své diváky přichystaly rovněž dva nejmladší kanály České televize. „Na Artu je třeba vypíchnout dokumentární cykly Po stopách československého filmového zázraku, Děti sametu a hudební cyklus Můj pokus o mistrovský opus nebo nový formát hudebního pořadu Kombo. Na Déčku pak novinky, jakými jsou Cestohrátky, cyklus o chovu domácích zvířat Telefon nebo nové Večerníčky, Gorilí pohádky a Žížaláky," přibližuje Milan Fridrich.

Česká televize se bude programově věnovat také velkým akcím – je partnerem Plzeň město kultury 2015, Expa 2015 a bude speciálním vysíláním připomínat mimo jiné výročí osvobození Osvětimi, konce 2. světové války, bitvy u Waterloo nebo nedožité kulatiny Jana Wericha či Karla Čapka.