Slovensko bude na festivale v Berlíne reprezentovať aj Koza

Slovensko bude na festivale v Berlíne reprezentovať aj Koza Foto: SFÚ

Slovenská kinematografia na 65. Berlinale slávi domáci úspech už pred jeho otvorením. Stojí za ním celovečerný hraný debut Ivana Ostrochovského Koza, ktorý sa dostal do výberu festivalovej sekcie Fórum a zároveň je ako historicky prvý slovenský film nominovaný na Cenu pre najlepší debut.


Svojho reprezentanta má slovenská kinematografia aj v sekcii Generation a tradične bude naša krajina zastúpená aj na medzinárodnom filmovom trhu European Film Market. 65. MFF Berlín sa koná od 5. do 15. februára 2015.

Film Koza je nominovaný na Cenu pre najlepší debut festivalu

Film režiséra Ivana Ostrochovského Koza bude slovenskú kinematografiu na Berlinale reprezentovať v sekcii Fórum, ktorá predstavuje najobjavnejšie filmové počiny z oblasti nezávislého filmu. Film o bývalom olympijskom boxerovi Petrovi Balážovi, ktorý sa po rokoch bez tréningu a života v zlých sociálnych pomeroch rozhodne vstúpiť opäť do ringu, sa zároveň dostal do prestížneho výberu nominantov na Cenu pre najlepší hraný debut. „Filmy do tejto súťaže nominuje riaditeľ festivalu Dieter Kosslick a zoznam zostavuje spoločne s riaditeľmi sekcií Hlavná súťaž, Panoráma, Fórum, Generation a Perspektive Deutsches Kino z debutov zaradených do najzásadnejších sekcií festivalu. Slovenský film je v tomto výbere vôbec po prvýkrát," hovorí Alexandra Strelková, koordinátorka slovenskej účasti na Berlinale. O cenu v hodnote 50 tisíc eur sa bude Ostrochovského debut uchádzať s ďalšími sedemnástimi snímkami a o víťazovi rozhodne porota zložená z mexického režiséra Fernanda Eimbckeho, víťaza Strieborného medveďa, amerického dokumentaristu Joshuu Oppenheimera, oscarového nominanta, laureáta Ceny BAFTA a Európskej filmovej ceny a ukrajinskej herečky Olgy Kurylenko. Film bude na Berlinale uvedený vo svetovej premiére 8. februára 2015 za účasti tvorcov a v sekcii Fórum môže získať sedem neštatutárnych cien.

Krátky animovaný film Rosso Papavero v sekcii Generation

Slovenskú kinematografiu v programe Berlinale zastupuje aj krátky animovaný film Rosso Papavero mladého režiséra Martina Smatanu. Jeho film o malom chlapcovi s hlavou plnou fantázie je zaradený do súťažnej sekcie venovanej filmom pre deti a mládež Generation. Tento rok sa v nej predstaví 65 krátkych a celovečerných filmov z 35 krajín sveta. Sekcia má dve súťažné podsekcie, film Rosso Papavero bude uvedený v Generation KPlus, v ktorej sa bude spolu s osemnástimi krátkymi filmami uchádzať o cenu Krištáľový medveď (Crystal Bear) za najlepší krátky film a o Grand Prix medzinárodnej poroty sekcie Generation Kplus za najlepší krátky film, ktorá je spojená s finančnou odmenou 2 500 Eur. Víťaza bude vyberať porota, ktorú tvoria nemecká scenáristka a režisérka Bettina Blümner, režisér, herec a producent Tom Hern z Nového Zélandu a Michal Matus, riaditeľ Medzinárodného festivalu filmov pre deti v Tel Avive a Oddelenia vzdelávania v Kinotéke v Tel Avive. Svojho favorita si určí aj jedenásťčlenná detská porota. Film bude mať premiéru na festivale 10. februára 2015 za účasti tvorcov.

Prezentácia pripravovaných projektov Kerkár a Piata loď

Slovenské projekty sa v Berlíne predstavia aj počas sprievodných podujatí. V etablovanom celoročnom tréningovom programe pre skúsených scenáristov zo strednej a východnej Európy pod názvom ScripTeast svoj pripravovaný projekt Kerkár predstavia scenárista a režisér Martin Repka a scenárista Adga Bavi Pain. Tohto programu, ktorý sa zaoberá nielen vývojom scenárov, ale aj ich výraznou propagáciou, sa doteraz zúčastnilo šesť slovenských projektov, pričom prvý ročník podujatia v rokoch 2006 – 2007 so svojím scenárom filmu Dom vyhrala slovenská scenáristka Zuzana Liová. Na trojdňovom podujatí Share Your Slate!, ktoré organizuje kancelária Kreatívna Európa so sídlom v Hamburgu, sa bude prezentovať projekt Piata loď režisérky Ivety Grófovej, ktorý vzniká v koprodukčnej spolupráci spoločností Hulapa film (SK), endorfilm (CZ) a 42film (DE), prezentovať ho bude český producent Jiří Konečný. Podujatie ponúka spoločnostiam, ktoré získali podporu vývoja balíkov projektov MEDIA Slate, možnosť zúčastniť sa koprodukčných stretnutí. Share Your Slate! sa tento rok uskutoční od 9. do 11. februára 2015 v stánku programu Kreatívna Európa na filmovom trhu EFM v Martin-Gropius-Bau.

Stánok Central European Cinema so slovenskou kinematografiou

Tradičným miestom prezentácie slovenskej kinematografie na Berlinale je Európsky filmový trh (EFM). Svoj prezentačný stánok pod názvom Central European Cinema (č. 142), ktorý zabezpečuje Slovenský filmový ústav (SFÚ), bude mať Slovensko už po jubilejný desiatykrát. Od roku 2011 sa realizuje v spolupráci troch krajín a okrem Slovenska sa na ňom podieľajú aj Česká republika a Slovinsko. V stánku sa budú prezentovať slovenské a koprodukčné filmy, ktoré si zahraniční filmoví profesionáli budú môcť pozrieť na DVD nosičoch, k dispozícii budú aj zostrihy z pripravovaných filmov, presskity, prezentačné katalógy k slovenskej kinematografii a ďalšie materiály. Stánok je vždy aj miestom pracovných stretnutí slovenských filmových profesionálov so záujemcami o spoluprácu z radov zahraničných návštevníkov trhu. Pri príležitosti EFM vydal SFÚ aktualizovaný katalóg Slovenské filmy / Slovak Films 14 – 15, ktorý je základným sprievodcom slovenskou kinematografiou pre slovenských i zahraničných filmových profesionálov a informačný newsletter v anglickom jazyku What´s Slovak in Berlin 2015. Pre návštevníkov pavilónu bude k dispozícii aj tretie anglické číslo Film.sk s výberom textov venovaných slovenskej kinematografii v roku 2014 a aktuálnymi udalosťami na rok 2015.

Na filmovom trhu pri MFF Berlín sa uskutočnia aj trhové projekcie (market screening) štyroch celovečerných filmov. Záujemcovia si budú môcť pozrieť filmy Rukojemník Juraja Nvotu, Krok do tmy Miloslava Luthera, Fair Play Andrey Sedláčkovej i premiérový film, zaradený do oficiálneho festivalového programu Koza Ivana Ostrochovského. Projekcií sa zvyčajne zúčastňujú potenciálni nákupcovia filmu pre distribúciu v zahraničí, pre TV a filmové festivaly.