KBS ocení novinárov, nominácie sa dajú posielať ešte týždeň

 

 

Bratislava 20. februára (TK KBS) Posledný týždeň zostáva záujemcom na to, aby poslali nominácie na Cenu Andreja Radlinského. Rada pre spoločenského komunikačné prostriedky Konferencie biskupov Slovenska tento rok už po piaty krát ocení troch laureátov z radov žurnalistov pôsobiacich v printových alebo elektronických masmédiách.

Cenu udelí pri príležitosti Dňa katolíckych médií v Bratislave (16. mája 2014). Návrhy je možné poslať písomne na adresu Konferencia biskupov Slovenska, RPSKP, Kapitulská 11, P. O. Box 113, 814 99 Bratislava alebo e-mailom (Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.) do 28. februára 2014.

Zámerom udeľovania tohto ocenenia je vyjadriť vďaku Katolíckej cirkvi na Slovensku ľuďom, ktorí sa význačným spôsobom zaslúžili o rozvoj kresťanských masmédií, alebo svojimi dielami, či svojou činnosťou pravdivo a v duchu kresťanskej viery pôsobili v oblasti masmédií. Cieľom ocenenia je povzbudiť pracovníkov do ďalšej tvorivej mediálnej práce a prehĺbiť vzťahy medzi Cirkvou a tvorivými pracovníkmi v oblasti masmédií. Z toho istého dôvodu sa môže udeliť Cena Andreja Radlinského aj kolektívom, alebo inštitúciám, a tiež „In memoriam".

Cena pozostáva z pamätnej plakety a finančnej odmeny vo výške 1000 eur. Návrh kandidátov na ocenenie, ktorých navrhla odborná i laická verejnosť, posúdi pred schválením predseda Rady pre spoločenské komunikačné prostriedky KBS, riaditeľ Spolku Svätého Vojtecha a rektor Katolíckej univerzity v Ružomberku. Doteraz získali ocenenie už 16 laureáti.

 

Doterajší držitelia ocenenia za roky 2010 až 2014

Prvý raz cenu odovzdávali počas púte katolíckych médií v máji 2010 v Banskej Bystrici. Za investigatívny prístup a novinársky počin v kauze "Františkáni" si ju prevzali redaktorka Hospodárskych novín Martina Ruttkayová a zástupca šéfredaktora týždenníka Trend František Múčka, za publicistickú činnosť redaktorka Katolíckych novín Zuzana Artimová a za celoživotné dielo v oblasti filmovej tvorby filmový režisér slovenského pôvodu z USA o. Juraj Török.

Druhýkrát Rada KBS pre spoločenské komunikačné prostriedky oceňovala cenou počas mediálnej púte v júni 2011 v Šaštíne. Za prínos v oblasti médií počas totality si ju prevzal katolícky kňaz Štefan Mordel. Za prínos pre katolícke médiá a aktívne pôsobenie v pozícii hovorcu KBS katolícky kňaz Marián Gavenda a za príkladný profesionálny prístup a vystupovanie v médiách športový manažér a komentátor Alfonz Juck.

Po tretí raz odovzdávali ocenenie počas púte katolíckych médií v máji 2012 v Bratislave. Za prínos v oblastí médií ju získal pedagóg, textár a skladateľ Alojz Čobej. Za prínos pre katolícke médiá si ocenenie prevzal aj softvérový inžinier Juraj Vidéky a za celoživotnú podporu katolíckych médií bývalý banskobystrický biskup Mons. Rudolf Baláž, in memoriam. Za zosnulého biskupa Baláža prevzal pamätnú plaketu vtedajší diecézny administrátor Banskobystrickej diecézy Mons. Marián Bublinec.

Štvrté oceňovanie sa uskutočnilo počas mediálnej púte v máji 2013 v Bratislave. Za celoživotnú prácu pre rozvoj katolíckych médií získal cenu zosnulý dekan Filozofickej fakulty KU v Ružomberku Imrich Vaško, in memoriam a za prínos pri šírenia viery prostredníctvom literárnych a audiovizuálnych diel o prírode prírodovedec a spisovateľ Miroslav Saniga. Tretím oceneným bol P. Milan Hromník SJ, dlhoročný šéfredaktor časopisu Posol Božského Srdca Ježišovho. Ocenenie získal za prínos pre katolícke médiá.

Zatiaľ posledné oceňovanie sa konalo 31. mája 2014. Traja noví laureáti získali cenu počas slávnosti v Katedrále sv. Martina v Bratislave, ktoré sa konalo už po piatykrát v rámci púte katolíckych médií. Cenu Andreja Radlinského za celoživotný prínos získal prof. Juraj Lexman, za dlhodobý prínos v oblasti médií Slovenská redakcia Vatikánskeho rozhlasu a za aktuálny prínos v oblasti médií moderátor RTVS Igor Haraj.