Na RTVS ide Leni – hra o kontroverznej režisérke Hitlerovej ríše

Na RTVS ide Leni – hra o kontroverznej režisérke Hitlerovej ríše Foto: SND

Príbeh o Leni Riefenstahlovej, jednej z najlepších filmárok sveta, ktorá zažiarila vďaka filmom na objednávku Tretej ríše.

 


RTVS odvysiela v nedeľu o 20:20 na Dvojke záznam hry SND o kontroverznej režisérke Tretej ríše Leni Riefenstahlovej. Postavu Leni stvárnila v Činohre SND Zdena Studenková, za čo získala ocenenie Najlepší ženský herecký výkon sezóny.

 

Hra Valerie Schulczovej a Romana Olekšáka je o fiktívnom stretnutí dvoch skutočných ľudí. Legendárneho moderátora Johnnyho Carsona, ktorého „The Tonight Show Starring Johnny Carson" patrila tridsať rokov k najsledovanejším talkshow Ameriky, a kontroverznej Leni Riefenstahlovej. Je rok 1974, Johnny je na vrchole kariéry a Leni v Amerike predstavuje svoj prvý dokončený projekt od porážky Nemecka – knihu fotografií z Afriky – Last of Nubu. Johnny však vie, čo jeho divákov zaujíma viac ako umenie.

Lenina minulosť sa stáva hlavnou témou, ktorú neprekryje ani jej rodiaci sa vzťah s asistentom Horstom, mladším o štyridsať rokov. Johnny odhaľuje Lenine osobné postoje k fašizmu a holokaustu. Chce zistiť, akú veľkú cíti vinu.