Dnes večer sa oplatí vidieť film Liečiteľ, Ostrov alebo Billy Elliot

Dnes večer sa oplatí vidieť film Liečiteľ, Ostrov alebo Billy Elliot

Už počas Veľkého piatku televízie prichystali lukratívnejšiu ponuku. Z nej vyberáme.


Liečiteľ Jednotka (20:20) - premiéra historického koprodukčného filmu Liečiteľ, v hlavnej úlohe sa predstaví oscarový herec Ben Kingsley. Liečiteľ sa odohráva v 11. storočí, všetky antické poznatky ohľadom medicíny sú v Európe zabudnuté, vládne tu temný stredovek. Jedinou starostlivosť zabezpečujú potulní ránhojičmi. Mladý Rob Cole má veľmi zvláštnu schopnosť: je schopný vycítiť, keď má niekto zomrieť. Po smrti oboch rodičov sa Roba ujíma práve jeden z potulných ranhojičov a počas spoločných ciest sa z Roba stáva jeho učeník. Túžba po poznaní a túžba dozvedieť sa o ľudskom tele a jeho liečenie čo najviac ženie nakoniec Roba z malej anglickej dediny cez Konštantínopol až do ďalekej Perzie. Snažia sa nastúpiť do lekárskej školy slávneho učenca Avicenu a musí preto zatajiť svoje kresťanstvo.

Billy Elliot ČT2 (22:10) – Hudobná komédia z Veľkej Británie z roku 2000 získala tri nominácie na Oscara – za réžiu, herečku v lavnej úlohe aj scénar. Drsný "macho" otec (Gary Lewis) jedenásťročného Billyho (Jamie Bell) sa rozhodne, že syna pošle do kurzov boxu v miestnom športovom stredisku. Billy sa snaží preniknúť do tajov tohto drsného športu, keď sa ale vedľa v sále roztočia sukienky malých budúcich primabalerína, Učarovaní ladnosťou ich pohybov, zostáva ako prilepený na mieste a hlavou mu víria myšlienky typu "čo by na to povedal jeho otec, čo by na to povedal jeho militantný brat ". Túžba je ale silnejšia než on a tak sa dohovorí s pani Wilkinsonova (Julie Walters, aby ho zaradila medzi dievčatá.

Foto: Universal pictures

Ostrov Dvojka (22:45) – ruská dráma z roku 2005. Za vojny v Severnom mori zajali Nemci sovietsky vlečný čln a za prísľub života donútili jedného z námorníkov zastreliť svojho kapitána. Čln potom vyhodili do vzduchu. Námorník sa ocitol v ostrovnom kláštore a ako mních Anatolij zasvätil svoj život bohu a pokánia, aby odčinil svoj hriech. Po rokoch driny v kotolni získal dar vcítenia do ľudských duší a preslávil ako liečiteľ. Hoci pochybuje o zoslané božej milosti, neodmieta tých, ktorí veria v jeho svätosť a prozreteľnosť.