Kedy vzniká a kedy nevzniká povinnosť platiť daň z motorového vozidla. Rady Finančného riaditeľstva

Informácia k oznamovacej povinnosti v zdaňovacom období r. 2015 pri vzniku a zániku daňovej povinnosti k dani z motorových vozidiel.


Podľa zákona o dani z motorových vozidiel, ak v priebehu zdaňovacieho obdobia r. 2015 vznikne a lebo zanikne daňová povinnosť podľa § 8 ods. 1 a 2 citovaného zákona, daňovníkovi oznamovacia povinnosť NEVZNIKÁ.

To znamená, že ak v zdaňovacom období r. 2015 vznikla alebo zanikla daňová povinnosť k dani z motorových vozidiel, daňovník nie je povinný tieto skutočnosti
oznamovať miestne príslušnému daňovému úradu. Vznik aj zánik daňovej povinnosti daňovník uvedie daňovník pri podávaní daňového priznania po ukončení  daňovacieho obdobia.

Príklad
Daňovník v januári predal vozidlo, pričom  k zmene držiteľa vozidla na dopravnom inšpektoráte došlo 15. februára 2015. Daňovník v máji kúpil nové vozidlo, ktoré aj začal používať v tomto mesiaci na podnikanie.
Daňovník v zdaňovacom období r. 2015 nemá oznamovaciu povinnosť z dôvodu zániku daňovej povinnosti a ani z dôvodu vzniku novej daňovej povinnosti. Daňovník tieto skutočnosti vyznačí v daňovom priznaní pri jeho podaní po ukončení tohto zdaňovacieho obdobia.