Ruskí diplomati sľúbili poľskému novinári postarať sa mu o mačku

Ruské ministerstvo zahraničia sa v pondelok zaprisahalo, že splní "posledné želanie" poľského novinára Wacława Radziwinowicze, ktorému odobralo akreditáciu a vykázalo z krajiny po 18 rokoch pôsobenia: postará sa o jeho mačku, ktorá na rozdiel od poľského žurnalistov zostáva v Moskve.

"Posledné želanie je sväté," sľúbila ruská diplomacia podľa agentúry TASS a dodala, že mačka počujúca na meno Marusia, bývala s Radziwinowiczom v Moskve od roku 2009 - "a iste plánovala, že sa jedného krásneho dňa stane pani Marusju - ach tie dôverčivé ruskej mačičky!" Avšak z novinárových reportáží vraj bolo zrejmé, že mačička "nebola chvíľkovým rozmarom, ale novinárovou múzou" a "bojovú družkou".

"Neboj sa, Masjo, my ťa neopustíme, ale postaráme sa o teba, veď sme to Wacławovi sľúbili," ubezpečilo ruské ministerstvo.

Gazeta Wyborcza pred týždňom priniesla Radziwinowiczovu črtu o túlavé mačke, ktorá sa nejakým zázrakom dostala do útrob vitríny s rybími lahôdkami v letiskovej reštaurácii vo Vladivostoku, kde boli homáre za desaťtisíce rubľov, zatiaľ čo si ju pobavení cestujúci natáčali na mobilné telefóny. Vzápätí komunisti z Petrohradu ponúkli mačke čoby novodobému Robinovi Hoodovi vstúpiť do ich radov.

"Rusi totiž chuligánov milujú, samozrejme kým nedostanú do zubov," poznamenal novinár a mačku varoval pred prehnanou dôverou.

Hovorkyňa ruskej diplomacie ešte v piatok pripustila, že odobratie akreditácie Radziwinowiczovi a vykázanie z krajiny nijako nesúviselo s prácou spravodajcu poľského denníka, ale bolo "symetrickou" odvetou za podobný postupu poľských úradov voči ruskému novinárovi Leonidovi Sviridovy. Ten ale podľa Varšavy neprišiel o akreditáciu kvôli svojej novinárskej práci, ale na žiadosť kontrarozviedky, ktorá ruského žurnalistu podozrievala zo špionáže. Sviridov ešte skôr, na jar 2006, prišiel o akreditáciu v Česku.