Zomrel legendárny kameraman Vilmos Zsigmond

Legendárny maďarský kameraman Vilmos Zsigmond, ktorého preslávili filmy ako Lovec jeleňov a Blízke stretnutie tretieho druhu. Zomrel v piatok vo veku 85 rokov v kalifornskom Big Sur. Oznámila to agentúra AP s odvolaním na Zsigmondova obchodného partnera Yuriho Neymana.

Zsigmond a jeho kamarát, tiež kameraman László Kovács, utiekli z Maďarska v roku 1956 aj s 10.000 metrov filmového pásu o protikomunistickom povstaní. Americké občianstvo získal v roku 1962. Ako kameraman preferovaním prirodzeného svetla pomáhal definovať americkú "novú vlnu" 70. rokov minulého storočia. Svojho jediného Oscara získal v roku 1977 za sci-fi snímku Stevena Spielberga Blízke stretnutie tretieho druhu, aj keď nominovaný bol aj za Lovca jeleňov Michaela Cimino, považovanú za jeho najlepšiu prácu. Spolupracoval tiež s režisérom Brianom De Palma na viacerýh filmoch. Točil okrem iného aj komédiu Čarodejnice z Eastwicku.

Vlani na jar sa hovorilo o tom, že by sa mohol podieľať na čínskom filme o živote americkej spisovateľky a nositeľky Nobelovej ceny za literatúru Pearl Buckovej, ktorý sa podľa amerického časopisu Variety má tento rok začať natáčať aj v Prahe.