Konglomerát najbohatšíieho Aziata kupuje americkou produkčnú firmu

Čínský konglomerát Dalian Wanda Group se dohodl na převzetí americké filmové produkční společnosti Legendary Entertainment za zhruba 3,5 miliardy dolarů (téměř 87 miliard Kč). Oznámila to dnes čínská skupina. Její předseda, nejbohatší muž Asie Wang Ťien-lin se tak zřejmě stane prvním Číňanem, který bude ovládat hollywoodskou filmovou společnost, napsala agentura Bloomberg.

Legendary stojí za filmy jako Jurský svět, Godzilla nebo za filmovou trilogií o netopýřím muži Batmanovi. Čínská skupina v ní kupuje kontrolní podíl jednak kvůli právům duševního vlastnictví, ale také proto, aby pomohla Číně získat větší slovo v globálním filmovém průmyslu, uvedl Wang na dnešním setkání v Pekingu.

Čínskému konglomerátu již patří titul největšího světového provozovatele kin. Dalian Wanda ovládá americký řetězec kin AMC Entertainment Holdings, který je dvojkou na severoamerickém trhu, a australského provozovatele kin Hoyt's. Společnost Wanda Cinema Line Corporation, která je jednou ze součástí konglomerátu, je největším provozovatelem kin v Číně.