Dve tisíce ľudí si pripomenulo smrť novinára Dinka

 

 

Asi 2000 ľudí sa dnes zišlo v centre Istanbulu, aby si pripomenulo deviatej výročie vraždy tureckého novinára arménskeho pôvodu Hranta Dinka, ktorého výroky o genocíde Arménov vyvolávali odpor radikálnych tureckých nacionalistov.

Demonštranti rozvinuli čierny transparent s nápisom: "Nikdy nezabudneme, nikdy neodpustíme", uviedla agentúra AFP.

Hrant Dink, ktorý sa snažil o zmierenie medzi Turkami a Arménmi, bol zastrelený 19. januára 2007 v Istanbule pred redakciou týždenníka Agos, kde pracoval. Novinár sa stal terčom nenávisti ultranacionalistov preto, že otvorene písal o genocíde Arménov v niekdajšej osmanskej ríši v rokoch 1915 až 1917. Ankara termín genocída dôrazne popiera a tvrdí, že išlo o obete občianskej vojny a nepokojov.

Novinár arménskeho pôvodu bol ešte pred smrťou na základe teraz už upraveného článku trestného zákonníka využívaného na stíhanie stoviek spisovateľov podmienečne odsúdený za "urážku turectva".

V roku 2011 poslal turecký súd na takmer 23 rokov do väzenia údajného páchateľa vraždy.

Európsky súd pre ľudské práva v roku 2010 rozhodol, že turecké úrady Dinkovej vražde nedokázali zabrániť, a Ankare nariadil zaplatiť novinárovej rodine odškodnenie vo výške 100.000 eur.

Médiá v Turecku, ktorého prezident Recep Tayyip Erdogan je často obviňovaný z autoritatívnosti, sú dlhodobo v neľahkej situácii. Akákoľvek kritika vlády a prezidenta je vnímaná úradmi väčšinou ako podvratná činnosť hraničiaca s vlastizradou.