Oscarovú porotu za nomináciu belošských hercov kritizuje aj Clooney

Americký oscarový herec George Clooney sa pripojil k rastúcej kritike poroty udeľujúcej nominácie a následné oscarovej ceny za prácu vo filmovom priemysle, že nevkladá do svojho hodnotenia "viac rozmanitosti". Súvisí to s tým, že už druhý rok sa v nominácii v štyroch hereckých kategóriách objavujú len belosi. Podľa Clooneyho sa tak porota uberá "nesprávnym smerom", uviedla BBC.

"Potrebujeme sa v tomto smere zlepšiť. Skôr sme v tomto smere boli lepší," zveril sa časopisu Variety Clooney, ktorý je držiteľom dvoch Oscarov. Podľa neho bolo pred takými desať rokmi nominovaných oveľa viac amerických černochov.

Clooney si pritom nemyslí, že problém nie je až tak v nomináciách, ako skôr v tom, koľko príležitostí dostávajú hrať vo filmoch, a to najmä tých kvalitných. Majú tak podľa neho oprávnený pocit, že nie sú dostatočne zastúpení.

Clooney upozornil na niekoľko filmov s nimi, ktoré by si viac nominácií zaslúžili, ako napríklad Creed, Diagnóza: Šampión, Beasts of No Nation a Straight Outta Compton.

Podľa Clooneyho je situácia v tomto ohľade ešte horšia u hercov hispánskeho pôvodu.

Ku kritike sa najnovšie pripojila aj černošská herečka Lupita Nyong'oová, ktorá dostala rolu v kasových trhákoch novej série Star Wars a ktorá dostala Oscara za vedľajšiu hereckú úlohu vo filme 12 rokov v reťaziach. Na internetovej sociálnej sieti vyhlásila, že stojí po boku tých, ktorí "žiadajú zmenu". Podľa nej má udeľovanie cien byť rôznorodým odrazom toho najlepšieho, čo filmárske umenie môže dnes ponúknuť.

Predsedníčka oscarovej "akadémie" Cheryl Boone Isaacsová sa ku kritike postavila sľubom, že preskúma svoje členstvo v porote, ak sa filmové hviezdy rozhodnú k bojkotu slávnostného ceremoniálu udeľovania pozlátených sošiek.

Britský režisér Steve McQueen, autor 12 rokov v reťaziach, povedal, že je potrebné dať černošským hercom ich spravodlivý diel. Podľa neho nemôže byť oceňovanie závislé len na hodnotenie kasových trhákov.