V Kišiňove sa demonštruje, zahraniční novinári tam nesmú

Desiatky tisíc ľudí včera v centre moldavského hlavného mesta už tretí deň pokračovali v protestoch proti novej vláde, požadujú predčasné voľby, lepšiu správu a skoncovanie s korupciou. Demonštrácie sa zúčastnili aj predáci proruskej opozície. Úrady dnes na Kišinevská letisku podľa médií odmietli vstup do krajiny niekoľkých zahraničným novinárom, vrátane moskovského spravodajcu Slovenského rozhlasu.

Český novinár podľa webu svoje stanica uviedol, že už vo štvrtok pohraničníci na letisku v Kišiňove nevpustili do krajiny päť ruských novinárov, dnes nasledovali ďalšie. Sám sa snažil vysvetliť, že síce pôsobí v Moskve, ale nepracuje pre ruské médiá.

"Asi mi neuverili, a tým pádom vznikla táto ťažkosť s tým, že ma asi po hodine, hodine a pol čakania odmietli vpustiť do krajiny," povedal.

Agentúra AFP uviedla, že vstup do krajiny bol odmietnutý nielen ruským, ale aj západnom novinárom, vrátane žurnalistov pracujúceho pre túto francúzsku agentúru. "Nenecháme vstúpiť novinára z žiadnej krajiny. Už je vás tu dosť," uviedol vraj bez ďalšieho vysvetľovania jeden z civilistov na kontrolnom stanovišti na letisku v Kišiňove.

Hovorca moldavského ministerstva zahraničia Andrej Toma zamietnutia vstupu novinárom vysvetlil tým, že neboli akreditovaní. "Nemali akreditáciu, alebo nedokázali jasne uviesť cieľ svojej návštevy," povedal. Podľa hovorkyne pohraničnej stráže vraj žurnalisti nevysvetlili účel cesty.