V Bosne zatkli mediálneho magnáta, ktorý vraj bránil narkobaróna

Bosnianska polícia zatkla mediálneho magnáta a vplyvného politika Fahrudina Radončiča kvôli podozreniu, že sa snažil ovplyvňovať súdne stíhanie jedného z najnebezpečnejších balkánskych narkobarónov Naser Kelmendiho. V rámci zásahu vykonali príslušníci špeciálnej polície (SIPA) razie na niekoľkých miestach, vrátane najväčšieho bosnianskeho denníka Dnevni avaz, ktorý zadržaný politík založil a tiež vlastnil.

Radončić je predsedom vládnej koaličnej strany Zväz pre lepšiu budúcnosť Bosny a Hercegoviny (SBB BiH), a jeho zadržanie preto môže mať vážne politické dôsledky. Tým skôr, že už pred dvoma týždňami bol z rovnakého dôvodu zatknutý Radončičův blízky spolupracovník Bakir Dautbašić, ktorý je tiež vysokým funkcionárom SBB BiH, a jeho manželka Bilsen Šahmanová.

Polícia a prokuratúra vo vyhláseniach uviedli, že Radončić bol zatknutý kvôli podozreniu, že zasahoval do práce justície. Policajti ho zadržali na sarajevskom predmestí Hadžići.

Bosnianska prokuratúra 11. januára po zadržaní Dautbašiče a jeho ženy oznámila, že obaja sú podozriví z toho, že sa snažili ovplyvňovať svedkov v kauze kosovského Albáncov Kelmendiho.

Tohto obávaného mafiána zadržala kosovská polícia v máji 2013 na základe medzinárodného zatykača vydaného Bosnou, kde je podozrivý zo 13 zločinov vrátane vraždy bývalého veliteľa brigády bosnianskych moslimov. Pretože ale medzi oboma krajinami chýba dohoda o vydávaní podozrivých, je Kelmendi súdený v Kosove za vraždu, obchod s drogami a organizovaný zločin.

Kelmendi sa narodil v Kosove a má bosnianskej občianstvo. Spolu so svojimi synmi a bratom vlastný rad firiem, vrátane hotelov a prepravných spoločností, a to v Bosne, v Čiernej Hore, v Srbsku a v Kosove.